Täplähaukitetra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Täplähaukitetra
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Tetrakalat Characiformes
Heimo: Amerikanhaukitetrat Ctenoluciidae
Suku: Boulengerella
Laji: maculata
Kaksiosainen nimi

Boulengerella maculata
(Valenciennes, 1850)

Katso myös

  Täplähaukitetra Wikispeciesissä
  Täplähaukitetra Commonsissa

Täplähaukitetra (Boulengerella maculata) on amerikanhaukitetroihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan makeista vesistä Etelä-Amerikasta ja sitä pidetään toisinaan myös akvaarioissa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täplähaukitetra voi kasvaa suurimmillaan noin 32 cm pitkäksi. Ruumiinmuodoltaan laji on pitkänomainen ja virtaviivainen. Kalan kuono on pitkä ja sen päässä on uloke. Täplähaukitetran selkäevä sijaitsee ruumiin takaosassa ja sen takana on rasvaevä. Pyrstöevä on haarautunut. Väriltään täplähaukitetra on harmaa tai kellertävän harmaa. Ruumiissa ja evissä on runsaasti mustia täpliä, ja selässä niitä on tiheämmin kuin vatsassa. Lajin kyljessä on tumma juova.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täplähaukitetran levinneisyys ulottuu Venezuelasta Brasiliaan ja Peruun. Kala elää joissa ja tulvatasankojen järvissä. Sen ravintoa ovat kalat ja hyönteiset.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frederico, R.G.: Boulengerella maculata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.2.2024. (englanniksi)
  2. a b Boulengerella maculata (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.5.2022. (englanniksi)
  3. a b Gefleckter Hechtsalmler (Boulengerella maculata) Fisch Lexikon. Viitattu 25.5.2022. (saksaksi)
  4. a b Richard P. Vari: The Neotropical Fish Family Ctenoluciidae (Teleostei: Ostariophysi: Characiformes):Supra and Intrafamilial PhylogeneticRelationships, with a Revisionary Study. Smithsonian Contributions to Zoology, 1995, nro 564, s. 63-68. (englanniksi)