Tähtijengi – Get Crazy USA!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tähtijengi – Get Crazy USA!
Get Crazy
Ohjaaja Allan Arkush
Käsikirjoittaja Danny Opatoshu
Tuottaja Herbert Franklin Solow
Kuvaaja Thomas Del Ruth
Leikkaaja Kent Beyda
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 5. elokuuta 1983 (USA)
7. syyskuuta 1984 (Suomi)
Kesto 92 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tähtijengi – Get Crazy Usa! (engl. Get Crazy!) on vuonna 1983 ensi-iltansa saanut elokuva, jonka ohjasi Allan Arkush. Elokuvan pääosia näyttelevät Malcolm McDowell, Allen Garfield, Daniel Stern, Gail Edwards ja Ed Begley Jr.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On 31. joulukuuta 1982 ja Saturn-teatteri valmistautuu uudenvuodenaaton konserttiin, jota ohjaa itse omistaja, Max Wolfe (Allen Garfield). Wolfe on johtanut Saturnia jo vuodesta 1968, joten hänen uskotaan osaavan asiansa. Maxia avustavat näyttämöavustajat Neil Allen (Daniel Stern) ja Willy Loman (Gail Edwards).

Max Wolfella on teatterille kolmenkymmenen vuoden vuokrasopimus. Konserttijohtaja Colin Beverly (Ed Begley Jr.) tarjoutuu maksamaan Maxin pois vuokrasta ja vaikka tarjous tuntuu hyväsydämiseltä, Max kieltäytyy. Ulkopuolella Maxin teennäinen veljenpoika Sammy (Miles Chapin) kertoo Beverlylle olevansa teatterin perijä, ja Beverly ehdottaa Sammylle samaa kuin Maxille – mutta vain, jos Sammy saa Maxin allekirjoituksen Beverlyn papereihin ennen keskiyötä.

King Blues -niminen mies avaa illan kahdella ”omalla” hittikappaleellaan, ”The Blues Had a Baby and They Named it Rock and Roll” ja ”Hoochie Coochie Man”. Seuraavaksi The Nada Band esiittää yleisölle kappaleen ”I’m Not Going to Take It No More”.

Esitysten aikana Sammy yrittää löytää tapoja, joilla sabotoida teatteria, kuten sytyttämällä tulipalon kellariin. Colin Beverlyn apurit, Mark ja Marv, antavat Sammylle pommin, jonka poika asettaa rakettialukseen, jonka kyydissä Max aikoo ajaa keskiyön loppuhuipennuksessa.

Willy kuulee Markin ja Marvin puhuvan pommista, ja tulee heidän kaappaamakseen ja lukitsemakseen Colin Beverlyn limusiinin tavaratilaan. Willy onnistuu pakenemaan, ja juoksee takaisin teatterille. Vain hieman ennen keskiyötä Willy ehtii teatterille ja kertoo pommista Neilille. Sekuntien tikittäessä eteenpäin pommia heitetään henkilöltä henkilölle; ihmiset yrittävät saada sen ulos teatterista. Lopulta pommi päätyy Colin Beverlyn limusiiniin. Viimeiset sekunnit kuluvat, ja pommi räjähtää. Kaikki huutavat yhteen ääneen: ”Hyvää uuttavuotta!”

Max päästää Neilin teatterin johtoon ja kertoo aikomuksistaan ryhtyä eläkkeelle. Neil pyytää Willyä jakamaan teatterin johdon kanssaan. Lopputekstit pyörivät ruudulla samalla, kun kuuluu viimeinen ääni: ”Kiitos muistoista koko Fillmore East 1968–71:n henkilökunnalle.”

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Malcolm McDowell  … Reggie Wanker  
 Allen Garfield  … Max Wolfe (teksteissä nimellä Allen Goorwitz)  
 Daniel Stern  … Neil Allen  
 Gail Edwards  … Willy Loman  
 Miles Chapin  … Sammy Fox  
 Ed Begley Jr.  … Colin Beverly  
 Stacey Nelkin  … Susie Allen  
 Bill Henderson  … King Blues  
 Lou Reed  … Auden  
 Howard Kaylan  … Kapteeni Cloud  
 Lori Eastside  … Nada  
 Lee Ving  … Piggy  
 John Densmore  … Toad  
 Anna Bjorn  … Kreivitär Chantamina  
 Robert Picardo  … Connell O’Connell  
 Bobby Sherman  … Mark  
 Fabian  … Marv (teksteissä nimellä Fabian Forte)  
 Paul Bartel  … tri Carver  
 Dan Frischman  … Joey  
 Clint Howard  … pää-Usher  
 Denise Galik  … Hoitaja Gwen  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtijengin lehdistönäytös järjestettiin 5. elokuuta 1983. Yksi kilteimmistä arvostelijoista oli Janet Maslin The New York Timesista. Maslin kutsui sitä hyvin luonnollistetuksi.[1] Lippumyymälöiden vastaanotto oli myös laimea, ja elokuvaa esitettiin hyvin lyhytaikaisesti.[2]

Vaikka Tähtijengi jääkin kauas Allan Arkushin aiemman elokuvan, Rock ’n’ Roll High Schoolin, taakse, se on nykyään fanien kulttisuosikki rock’n’roll-elokuvien joukossa; joidenkin kriitikoiden mielestä elokuva on ”genren parhaimmistoa”.[3]

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Get Crazy," Rock 14.10.1983. New York Times. Viitattu 14.3.2007.
  2. Get Crazy (1983) Box Office Mojo. Viitattu 14.3.2007.
  3. "Get Crazy" Review Allmovie. Viitattu 10.3.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]