Syvänmeren hauta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trench – syvänmeren hauta

Syvänmeren hauta on merenpohjassa sijaitseva useita kilometrejä syvä ja satoja kilometrejä pitkä painauma. Syvänne on seurausta laattatektonisista prosesseista; syvänne sijaitsee alityöntövyöhykkeellä, jossa litosfäärilaatta taipuu ja työntyy toisen litosfäärilaatan alle vajoten astenosfääriin. Alityöntövyöhykkeellä on yleensä myös tulivuoria rinnakkaisesti syvänmeren haudan kanssa.

Syvänmeren haudat ovat valtamerten syvimpiä paikkoja. Yleensä syvänmerenhaudat ulottuvat 3–4 kilometriä ympäröivän merenpohjan alapuolelle. Mariaanien haudassa Tyynellämerellä sijaitsee Maapallon merten syvin kohta, Challengerin syvänne, joka on noin 11 km syvä merenpinnasta mitattuna. Muita syvänmeren hautoja ovat mm. Tongan hauta ja Japanin hauta.

Sana hauta termissä syvänmeren hauta viittaa ensimmäisessä maailmansodassa käytettyihin juoksuhautoihin (engl. trench). Liverpoolin yliopiston professori James Johnstone käytti termiä ensimmäisen kerran vuonna 1923 julkaistussa kirjassaan An Introduction to Oceanography kuvaillessaan pitkiä ja syviä merenpohjan painaumia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.