Sylvian laulut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sylvian laulut (alkukielellä ruotsiksi "Sylvias visor") on Zacharias Topeliuksen runokokoelma 1800-luvun puolivälistä, johon kuuluvat runot "Kesäpäivä Kangasalla", "Ken raikas sävel sä lienetkin" ja "Sylvian joululaulu". Sylvia eli mustapääkerttu (Sylvia atricapilla) on muuttolintu, joka talvehtii Sisiliassa.[1] Sylvian laulut on alunperin julkaistu osana Topeliuksen Ljungblommor kirjasarjaa vuosina 1845-1860.[2]

Sylvian runojen syntyvuodet olivat Topeliuksella raskaita: hän menetti kaksi poikaa ja yhden tyttären. Kuolleesta Rafael-pojasta kertoo myös joululauluksi sävelletty runo "Varpunen jouluaamuna". "Kesäpäivä Kangasalla" kertoo lisää samaisesta linnusta: "Mä vain olen lintu pieni ja siipeni heikot on". Kolmas Sylvia-runo "Ken raikas sävel sä lienetkin" on jäänyt tuntemattomimmaksi.

Punkaharjulainen dir. mus. Pentti Tynkkynen sävelsi Sylvian laulut ja levytti ne yhdessä Anneli Ranisen kanssa kesällä 2018. Laulujen tunnetuimmat sävelmät ovat tehneet Karl Collán, Gabriel Linsén ja Otto Kotilainen.

  1. Merja Räty: Kauneimmat joululaulut. Issuu.fi, 10.12.2009, s. 10. Espoon seurakunnat. Lehden nettiversio. Viitattu 21.12.2020.
  2. Zacharias Topelius Skrifter topelius.sls.fi. Viitattu 24.1.2023. (ruotsiksi)