Sveitsin porvaristo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sveitsin Geneven kantonin vaakunataulu, geneveläisten porvarissukujen vaakunoita vuodelta 1792.

Sveitsin porvaristo (saks. Schweizer Bourgeoisie) on keskiaikainen sveitsiläinen hallintojärjestelmä, jossa porvarit toimivat kaupungeissa erityisinä virkamiehinä patriarkaattisessa valta-asemassa, heidän tehtäviin kuului 26 osavaltion (kantonin) hallinnon lakien säätäminen, sekä osavaltion puolustuksen järjestäminen.

Porvarit toimivat raatimiehinä kaupunkiraadissa tai erityisessä raadinalaisessa luokkaneuvostossa, sekä Kaupungin valtuuston jäsenenä.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sveitsin porvarijärjestelmä perustuu keskiajalta lähtien länsi-eurooppalaiseen sekä Brysselin porvarislakeihin, porvarillinen kunta on paikallinen "yhteisö", joka on edelleen voimassa tietyissä kantoneissa sekä asukkaat jotka ovat peräisin tästä kunnasta, kutsutaan heitä "vanhaksi porvariksi",

Tämä nykyinen Sveitsin porvarijärjestelmä on peräisin vuonna 1866 annetusta kunnialaista, joka vähitellen on menettänyt nykyisen merkityksensä. Hallinnolliset laitokset jossakin määrin nykyisinkin hallinnoivat joitakin sairaaloita, sekä antavat joissakin kantoneissa oikeuden porvariston jäsenyyteen.

Sveitsin porvariston ja suuryritysten federaation tehtäviin kuuluu porvarillisten instituutioiden ylläpitäminen sekä näiden oikeudelliset asiat.

Sveitsissä oli " porvariston oikeus " (eräänlainen kaupunkioikeus), joka oli aateliston ja porvariston välinen vapauksien ja oikeuksien peruskirja. Tähän porvaristoon kuulumisen edellytys oli kiinteistön omistaminen kaupungissa.

Kunniaporvaristo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunniaporvariksi korotettiin valmiiksi korkeassa-asemassa olevia henkilöitä, jotka pyrkivät edistämään valtion tai kunnan yhteiskunnallista poliittista asemaa. kunniaporvariksi pääsy ei ollut perinnöllinen eikä sillä ole vaikutusta kansalaisuuteen. Kunniaporvariksi pääsi muun muassa Napoleon III joka oli kunniaporvari Salenstein kunnassa. Ruotsin entinen kuningas Kustaa IV Aadolf oli Baselin kunnan kunniaporvari.

Sveitsiläisiä porvarissukuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]