Kaksoiskytkinvaihteisto

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Suorakytkentävaihteisto)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Volkswagenin DSG-vaihteisto.

Kaksoiskytkinvaihteisto on autoissa käytettävä automaattinen vaihteisto. Nimensä mukaisesti se sisältää kaksi kytkintä, toinen parittomille ja toinen parillisille vaihteille. Veto on lähes katkoton, sillä seuraava vaihde on jo kytkettynä ja käyttövalmiina. Kaksoiskytkinvaihteistossa ei tarvita perinteisestä automaattivaihteistosta tuttua hydraulista momentinmuunninta. Silti useimmat nykyiset kaksoiskytkinratkaisut on toteutettu "märkinä", eli monilevykytkimet ovat öljykylvyssä. Uudemmissa 7-portaisissa kaksoiskytkinvaihteistoissa on joko "kuivat" tai "märät" kytkimet.

Kaksoiskytkinvaihteiston kehitti Adolphe Kégresse juuri ennen toista maailmansotaa, mutta keksintöä ei saatu toimivaksi. Ensimmäinen toimiva kaksoiskytkinvaihteisto luotiin 1980-luvulla jolloin tietokoneen ohjaama vaihteisto saatiin kyllin pienikokoiseksi autoon. Tällainen oli muun muassa Porsche 956 ja 962 Le Mans -kilpa-autoissa.

DSG (saks. Direktschaltgetriebe) on Volkswagenin antama nimi sen käyttämille elektronisesti ohjatuille kaksoiskytkimellä varustetuille manuaalisille 6- ja 7-portaisille vaihteistoille. Autossa ei ole kytkinpoljinta, vaan vaihtaminen tapahtuu automaattisesti tai käsin valitsemalla. Sen on kehittänyt BorgWarner ja sen valmistus on lisensoitu Volkswagen Groupille, joka valmistaa useita automerkkejä. Volkswagenin 7-portaisen "kuivilla" kytkimillä varustetun vaihteiston on kehittänyt LuK.

Fiat-konsernin kaksoiskytkin tunnetaan nimellä DDCT. Sen ovat kehittäneet Magneti Marelli ja BorgWarner. Vaihteistoa valmistava Fiat Powertrain Technologies myy sitä muillekin autonvalmistajille. Fiatin tytärmerkillä Alfa Romeolla vaihteisto on nimeltään TCT.

Kia toi vuonna 2012 Cee´d malliin DCT kaksoiskytkinvaihteiston, jonka valmistaa samaan konserniin kuuluva WIA, samaa vaihteistoa käyttää myös Hyundai.