Suomi.fi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomi.fi
Verkkosivusto www.suomi.fi
Slogan Julkiset palvelut hallussasi
Kaupallinen ei
Tyyppi portaali
Kielet 3 (suomi, ruotsi, englanti)
Omistaja Digi- ja väestötietovirasto
Avattu 4. huhtikuuta 2002

Suomi.fi on verkkopalvelu, josta löytyvät kootusti kaikkilähde? Suomen julkisen hallinnon palvelut ja asiointikanavat. Palvelu on tarkoitettu kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille. Verkkopalvelussa esitetään tietoja julkisista palveluista, joita tuottavat muun muassa valtion virastot, laitokset, kunnat, valtionyhtiöt tai valtion liikelaitokset.

Palvelun avulla kansalainen voi

  • Asioida julkisen hallinnon toimijoiden palveluissa yhdellä kirjautumisella. Siirtyminen esimerkiksi Verohallinnon palveluista Kelan palveluihin onnistuu siis ilman uutta kirjautumista.
  • Tarkistaa omat tietonsa eri viranomaisten rekistereistä.
  • Hakea tietoa elämäntilanteisiin, joissa pitää asioida useiden eri viranomaisten kanssa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi lapsen syntymä, avioero, työttömäksi jääminen tai läheisen kuolema.
  • Tämän lisäksi palvelusta löytyy tietoa ja ohjeita yrittäjyyteen.
  • Palvelun avulla voi myös vastaanottaa viranomaisviestejä sähköisesti ja valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan.

Palveluun kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Palvelu on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelu toimii teknisesti erilaisilla käyttöjärjestelmillä, päätelaitteilla, verkkoselaimilla ja mobiililaitteilla. Palvelu on käytettävissä myös erilaisten apuvälineiden, kuten ruudunlukuohjelman, avulla.

Suomi.fistä löytyvät kaikki julkisen hallinnon palvelut[1], jotka tuodaan näkyville Suomi.fi:hin Suomi.fi-palvelutietovarannosta. Palveluiden rinnalla tarjotaan opastavia sisältöjä eri elämäntilanteisiin, joissa on asioitava useiden eri viranomaisten kanssa. Suomi.fi yritykselle -osio kokoaa yrityksen tarvitsemat palvelut yhteen osoitteeseen. Se sisältää tietoa yritystoiminnan eri vaiheista ja auttaa käyttäjää niin yrityksen perustamiseen kuin kasvuun ja kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Tietosisällön yhteyteen nostetaan aiheeseen tarjolla olevia palveluja, jolloin ne muodostavat yhden selkeän kokonaisuuden.

Suomi.fi-verkkopalvelussa toimii myös Viestit- ja Valtuudet-palvelu. Viestit-palvelun avulla kansalainen voi viestiä julkisen hallinnon organisaatioiden kanssa sähköisesti, sillä julkisen hallinnon organisaatiot lähettävät viestit (kuten päätökset ja tiedoksiannot) sähköisesti suoraan verkkopalveluun kirjautuneelle käyttäjälle. Valtuudet-palvelun avulla henkilö tai yrityksen edustaja voi valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestaan sähköisissä palveluissa.

Suomi.fi-verkkopalvelun sisältöön ja käyttöön liittyvästä neuvonnasta vastaa Kansalaisneuvonta. Kansalaisneuvonta on julkisen hallinnon neuvontapalvelu, joka opastaa oikeiden julkisten palveluiden ääreen ja neuvoo sähköisessä asioinnissa. Kansalaisneuvonta palvelee puhelimitse ja sähköpostitse.[2] Yritys-Suomi-puhelinpalvelu neuvoo yrityksen perustajia ja toimivia yrityksiä eri tilanteissa.

Suomi.fi on myös sosiaalisessa mediassa: Suomi.fi:tä voi seurata Facebookissa sivulta suomifi ja suomifiyritykselle ja Twitterissä suomifi ja suomifiyritys. YouTube-kanavalla on julkaistu verkkopalvelun esittelyvideoita.

Suomi.fin kehitystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi.fin ensimmäinen versio julkaistiin 4.4.2002.[3]

Suomi.fi:tä on kehitetty osana Kansallista palveluarkkitehtuuriohjelmaa[4] . Uuden Suomi.fin ensimmäinen kehitysversio kansalaisille julkaistiin 15. joulukuuta 2015 osoitteessa beta.suomi.fi. Uudistunut Suomi.fi julkaistiin kaikkien käyttöön 3. heinäkuuta 2017. Suomi.fistä vastaa Digi- ja väestötietovirasto.

Digi- ja väestötietoviraston tietokannat säilötään Suomessa. Suomi.fi-portaali on kuitenkin toteutettu yhdysvaltalaista Amazon Web Services -alustaa hyödyntäen. DVV:n mukaan järjestelmä on toteutettu EU:n tietosuojamääräyksiä noudattaen, ja siten että Yhdysvaltain tiedusteluelimet eivät pääse käsiksi rekisterien tietoihin. DVV ei paljasta salauksessa käytettyjä tekniikoita, koska viraston mukaan yksityiskohtien paljastaminen saattaisi vaarantaa Suomi.fi-palvelun tietoturvan.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomi.fi www.suomi.fi. Viitattu 10.1.2018.
  2. http://www.kansalaisneuvonta.fi
  3. Valtiovarainministeriö vm.fi. Arkistoitu 8.8.2002. Viitattu 10.5.2020.
  4. Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma Valtiovarainministeriö. Arkistoitu 14.8.2015. Viitattu 9.1.2018.
  5. Suomalaisten tiedot ovat amerikkalaisilla palvelimilla: ”Merkittävää tiedustelutietoa” Ilta-Sanomat. 1.12.2021. Viitattu 31.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]