Suomen hahmontunnistustutkimuksen seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen hahmontunnistustutkimuksen seura on suomalainen tieteellinen seura ja rekisteröity yhdistys, joka edistää tietokonenäön, kuvankäsittelyn, koneoppimisen ja hahmontunnistuksen tutkimusta ja soveltamista käytäntöön.[1] Seura käyttää myös nimeä IAPR/IEEE CS Finland[2], koska se on kansainvälisten kattojärjestöjen International Association for Pattern Recognitionin (IAPR)[3] ja IEEE Computer Societyn virallinen kansallinen seura Suomessa.[1]

Suomen hahmontunnistustutkimuksen seura, lempinimeltään Hatutus, perustettiin 23.5.1977 Teknillisen korkeakoulun (nykyisin Aalto-yliopisto) Informaatiotekniikan laboratoriossa. Perustavassa kokouksessa oli paikalla 35 henkilöä ja kymmenen seuraavan vuoden aikana seura kasvoi jäsenmäärältään 149 henkilöön.[4]

Seura järjestää yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa joka toinen vuosi järjestettävän skandinaavisen tietokonenäkökonferenssin, Scandinavian Conference on Image Analysis (SCIA). Seura jakaa myös parhaan Suomessa tehdyn hahmontunnistuksen väitöskirjapalkinnon, yhdessä muiden Pohjoismaisten seurojen kanssa parhaan Skandinaviassa tehdyn hahmontunnistuksen väitöskirjapalkinnon ja seuran edustajat osallistuvat tieteellisten seurain valtuuskunnan toimintaan.

Hatutuksen piiristä on noussut moni merkittäviä ja kansainvälisesti palkittuja tietotekniikan tutkijoita, mm. akateemikko Teuvo Kohonen ja professorit Erkki Oja ja Matti Pietikäinen. Vahvaa hahmontunnistuksen tutkimusta on Suomessa edelleen Aalto-yliopistossa, Oulun yliopistossa, Tampereen yliopistossa ja LUT-yliopistossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Seuran tiedot: Suomen hahmontunnistustutkimuksen seura Tieteellisten seurain valtuuskunta. Viitattu 30.10.2023.
  2. IAPR/IEEE CS Finland sites.google.com. Viitattu 12.5.2022.
  3. Member Organizations International Association for Pattern Recognition. Viitattu 30.10.2023. (englanniksi)
  4. Jussi Parkkinen, Suomen hahmontunnistustutkimuksen seura, Kuopion yliopisto): Hahmontunnistustutkimusta Suomessa : 10-vuotisjuhlakirja. [Espoo]: Suomen hahmontunnistustutkimuksen seura, 1987. 57873420. ISBN 951-99839-9-6, 978-951-99839-9-8. Teoksen verkkoversio (viitattu 12.5.2022).