Suomen Taikapiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Taikapiiri ry on Suomen ensimmäinen taikurien yhdistys. Yhdistys on perustettu vuonna 1945. Perustajajäseniä olivat Julius Sundman, Börje Stenman, Heikki Marttila, Matti Nurminen ja H. J. Viherjuuri. Taikapiirin säännöt rekisteröitiin 2.3.1946. Jäsenmäärä päätettiin aluksi rajoittaa 21 henkilöön. Taikureiden lisäksi yhdistykseen on koko ajan kuulunut muita taiteilijoita ja sitä on luonnehdittu myös taikurivetoiseksi taiteilijaseuraksi.[1]

Taikapiirin ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Julius Sundman, joka toimi yhdistyksen innoittajana ensimmäiset 15 vuotta ja perusti yhdessä Börje Stenmanin kanssa Simsalabim-lehden. Reijo Salminen, Olavi ja Jorma Airaksinen, Solmu Mäkelä, Timo Tuomivaara ja Nils Hedengren (Sirkus Papukaija -ohjelman Fakiiri Kronblom) olivat kaikki keskeisiä Taikapiirin vaikuttajia 1960- ja 1970-luvulla.

Maallikoista Taikapiiristä on kerännyt vaikutteita hypnoosista 1952 väitellyt lääketieteen ja kirurgian tohtori, Haminan teinisirkuksen perustaja Claes Cedercreutz sekä Svenska Handelshögskolanin laskennan professori Reginald Jägerhorn. Taikapiiriin kuuluivat muun muassa musiikkialan vaikuttajat Tapio Rautavaara, George de Godzinsky ja Eino Katajavuori.

Solmu Mäkelä hoiti Taikapiirin puheenjohtajuutta 19601994, ja hänen jälkeensä puheenjohtajaksi valittiin Timo Kulmakko, taiteilijanimeltään Timo Taikuri. Vuonna 1997 puheenjohtajaksi valittiin Markku Purho ja vuonna 2004 jälleen Timo Kulmakko. Vuodesta 2006 puheenjohtajuutta on hoitanut Robert Jägerhorn.

Yhdistys myöntää vuosittain Vuoden Taikuri -arvonimen, johon liittyy professori Kimmo Pyykön suunnittelema pronssinen Solmu Mäkelä -mitali. Arvonimen ovat saaneet seuraavat henkilöt:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Taikapiiri since 1945. Suomen Taikapiirin 60-vuotishistoria. suom. teksti ja toim. Heikki Nevala, ruots. teksti Sven Hirn. Suomen Taikapiiri, 2007
  • Silmänkääntäjiä, konstiniekkoja loihtutaitaiteilijota. Taikurien vaiheita Suomessa 1800-luvulta 1960-luvulle. Heikki Nevala. SKS 2011.