Timo Tuomivaara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Timo Tuomivaara (7. huhtikuuta 1938 Posio3. elokuuta 2004 Rovaniemi), "Pohjolan Houdini", oli suomalainen kahlekuningas ja taikurimestari.

Tuomivaara aloitti esiintyvän taiteilijan uransa jo kuusivuotiaana löydettyään kotinsa ullakolta Ilmari Jäämaan kirjoittaman kirjan Taikurin kirja. Tuomivaara koki sykähdyttävän hetken vuonna 1952 Rovaniemen Kansantalossa. Iltamien pääesiintyjänä oli taikurimestari Solmu Mäkelä, jonka esiintyminen teki nuoreen 14-vuotiaaseen taikuriin niin voimakkaan vaikutuksen, että hän ei sen jälkeen epäröinyt antautua päätoimisesti esiintyvän taiteilijan ammattiin.

Tuomivaara esiintyi laajoilla kiertueilla eri puolella Suomea 1950-luvun lopulta 1980-luvulle saakka. Hän esiintyi samoissa huveissa myös Repe Helismaan, Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen kanssa, mutta teki myös omia Haaste-kiertueitaan. Yleisö sai tuoda näytöksiin omia lukkojaan ja ketjujaan, joihin Tuomivaara sidottiin, mutta kerta toisensa jälkeen hän vapautui kahleistaan.

Tuomivaarasta tuli hetkessä kuuluisa, kun hän esiintyi television Jatkoaika-ohjelmassa. Hänet kahlittiin käsi- ja jalkarautoihin ja lisäksi postisäkkiin ja upotettiin jopa uima-altaaseen. Tämän Suomen televisiossa esitetyn vapautumisen jälkeen esiintymispyyntöjä sateli kaikkialta. Samana vuonna hän teki kiertueen muun muassa Japaniin, ja esiintyi sielläkin laajoille yleisöryhmille.

Hän keräsi kiertuevuosiensa aikana laajan kokoelman erilaisia lukkoja ja kahleita sekä kahlekuninkaan rekvisiittaa. Usean tuhannen kilon painoiset välineet ovat löytäneet tiensä alan näyttelyihin ja odottavat lopullista sijoituspaikkaansa.

Tuomivaaralle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1999.

Suomen Taikapiiri jakaa vuosittain Timo Tuomivaaran nimeä kantavan palkinnon periksiantamattomasta ja sitkeästä puurtamisesta taikuuden ja estradiviihteen parissa. Se koostuu Tuomivaaran luovuttamista western-käsiraudoista puualustaan kiinnitettynä. Palkinnon suunnitteli ja toteutti Kimmo Viskari. Timo Tuomivaaran toivomuksesta ensimmäinen palkinnon saaja oli taikuri Solmu Mäkelä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]