Suomen Kamarimusiikkiseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Kamarimusiikkiseura
Perustettu 1945
Toimiala kamarimusiikki
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä n. 50
Aiheesta muualla
[1]

Suomen Kamarimusiikkiseura ry on vuonna 1946 perustettu yhdistys, joka pyrkii toiminnallaan edistämään kamarimusisoinnin harrastusta. Yhdistys toimii valtakunnallisesti ja sen kotipaikka on Helsinki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen perustamisen takana vuonna 1945 oli Torsten Carlander-Reuterfelt. Hän sai koottua seuran taustavaikuttajiksi useita sen ajan vaikutusvaltaisia henkilöitä. Seuran perustavan kokouksen puheenjohtajana toimi silloinen Helsingin yliopiston rehtori Rolf Nevanlinna. Kokouksessa luettiin myös kunniajäseneksi valitun Jean Sibeliuksen tervehdys perustettavalle seuralle.

Seuralla oli laaja nuottikirjasto, joka päätyi Sibelius-Akatemiaan vuonna 1969. Seuran arkisto luovutettiin Helsingin yliopiston kirjastoon vuonna 1970.[1]

Vuonna 1995 marraskuussa pidettiin seuran 50-vuotisjuhlakonsertti Valkoisessa salissa Helsingissä. Heikki Hännisen aloitteesta Suomen Kamarimusiikkiseura elvytettiin vuonna 2007.

Toimintamuodoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran toiminta alkuaikoina oli juhlaillallisia (vuoden 1948 tammikuussa oli tilaisuuden suojelijana Alli Paasikivi), illanviettoja ja konsertteja. Seura teki yhteistyötä mm. Tampereen kamarimusiikkiseuran ja Porvoon kamariorkesterin kanssa (jälkimmäinen liittyi alaosastona seuraan vuonna 1962). Naistoimikunta toimi seurassa pari vuosikymmentä. Seuralle hankittiin Sinebrychoffin taidemuseon tiloissa oleva flyygeli. Tiivis yhteydenpito Tukholmassa toimivan Mazerska Kvartettsällskapetin (perustettu 1849) kanssa johti siihen, että myös Nobelin palkinnon saaja Hugo Theorellista tuli kunniajäsen. Muita kunniajäseniä oli kuusi. Nykyään jäseniä on noin viisikymmentä. Toimintamuotoja ovat klubi-illat, kotikonsertit, esiintymiset (mm. Taiteiden yön puitteissa), viikonloppusoittajaiset.

Hallituksen puheenjohtajista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran puheenjohtajia on ollut ainakin insinööri Torsten Carlander ja tohtori Olavi Vartia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalliskirjasto: Kansalliskirjasto Käsikirjoituskokoelma - Yhteisöjen arkistot kansalliskirjasto.fi. 2014. Arkistoitu 22.3.2014. Viitattu 21.3.2014.
  2. Suomen Kamarimusiikkiseuran historia Suomen Kamarimusiikkiseura ry. 2013. Viitattu 11.2.2014.