Summer of ’69

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Summer of '69”
Bryan Adams
Singlen ”Summer of '69” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Reckless
 B-puoli ””Kids Wanna Rock”
”The Best Was Yet to Come””
 Äänitetty  1984
 Julkaistu kesäkuu 1985
 Formaatti 7", maxi-single
 Tekijä(t) Bryan Adams, Jim Vallance
 Tuottaja(t) Bob Clearmountain
Bryan Adams
 Tyylilaji rock, hard rock
 Kesto 03.34
 Levy-yhtiö A&M Records
Bryan Adamsin muut singlet
Heaven
1985
”Summer of ’69”
1985
One Night Love Affair
1985

Summer of ’69 on kanadalaisen laulaja-lauluntekijä Bryan Adamsin kappale hänen neljänneltä studioalbumiltaan Recklessiltä. Kappaleen ovat tehneet Bryan Adams ja Jim Vallance. Sen tuottivat Adams ja Bob Clearmountain. Kappale julkaistiin kesäkuussa 1985 Reckless -albumin neljäntenä singlenä.

Kappale sai myönteisiä arvioita musiikkikriitikoilta. Singlellä oli suuri vaikutus kansainvälisillä musiikkilistoilla. Sen paras sijoitus oli neljäs sija Alankomaissa ja se sai huonointa menestystä Saksan listoilla. Kappaletta promotoitiin musiikkivideolla. Video esittää Adamsin ja hänen taustabändinsä erilaisissa tilanteissa, videolla muun muassa juostaan poliisia karkuun.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumia Cuts Like a Knife tukevan kiertueen jälkeen Adams alkoi välittömästi äänittää Reckless-albumiaan. ”Summer of ’69” saatiin valmiiksi 25. tammikuuta 1984. Se tehtiin yhteistyössä Jim Vallancen kanssa hänen kellaristudiossaan. Kappale kävi läpi lukuisia muutoksia, koska Adams ja Vallance eivät olleet vakuuttuneita siitä, että kappale olisi tarpeeksi vahva albumille. Heidän ensimmäisessä luonnoksessaan sanat ”Summer of ’69” esiintyivät vain kerran. Silloin molemmat suunnittelivat kappaleen nimeksi ”Best Days of My Life”. Vaikka nämä sanat esiintyvät kappaleessa seitsemän kertaa ensimmäisessä luonnoksessa, niin viimeisessä luonnoksessa nimeksi vaihdettiin ”Summer of ’69”.

Kirjoitettaessa sanoja: ”Jimmy quit and Jody got married”, Vallance ehdotti käytettävän sen sijasta: ”Woody quit and Gordy got married” viitaten hänen lukioaikaisen bändinsä jäseniin, mutta Adams halusi kappaleeseen henkilöt joihin hänellä on yhteys, olihan kappale hänen kappaleensa. Adams valitsi ”Jimmyn” viitaten yhteen hänen aikaisista rumpaleistaan ja ”Jodyn” viitaten Adamsin manageriin, Jody Perpickiin, joka meni naimisiin albumin äänitysten aikana. Kappaleen ensimmäinen demo alkoi 12-kielisellä kitarariffillä, mutta he vaihtoivat sen 6-kieliseen introon toisessa demossa. Kappale äänitettiin kolmesta neljään kertaan, eikä Adams ja Vallance olleet vieläkään vakuuttuneita, että kappale olisi valmis.

Adamsin ollessa The Early Show -ohjelmassa vuonna 2008 häneltä kysyttiin kappaleesta ”Summer of ’69” ja sen sanoituksen merkityksestä. Adams vahvisti, että se on kappale seksistä ja rakastelusta kesäaikaan. 69 on viittaus 69-seksiasentoon. Vallance on kuitenkin tullut sovinnaisempaan tulkintaan, jossa kappaleen nimi viittaisi vuosilukuun.

”Summer of ’69” on säilyttänyt suosionsa näihin päiviin asti monissa maissa ympäri maailmaa. Kappaleella on omistautunut kannattajajoukko Nepalissa ja "saa aina lämpimän vastaanoton", kun maassa esiintyvät yhtyeet esittävät kappaleen. Bryan Adams lauloi kappaleen vuoden 2011 kriketin maailmanmestaruuskilpailuiden avajaisseremoniassa, Bangladeshissa.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listat (1985) Paras
sijoitus
Australia (Kent Music Report) 14
Itävalta (Ö3 Austria Top 40) 17
Belgia (VRT Top 30 Flanders) 7
Kanada (RPM) 11
Saksa (Official German Charts) 62
Irlanti (IRMA) 18
Uusi-Seelanti (Recorded Music NZ) 7
Norja (VG-lista) 9
Ruotsi (Sverigetopplistan) 13
Iso-Britannia (The Official Charts Company) 42
US Billboard Hot 100 5
US Billboard Top Rock Tracks 40
Lista (1990) Paras
sijoitus
Alankomaat (Dutch Top 40) 4
Lista (2006) Paras
sijoitus
Iso-Britannia (The Official Charts Company) 54
Lista (2007) Paras
sijoitus
Iso-Britannia (The Official Charts Company) 140
Lista (2008) Paras
sijoitus
Iso-Britannia (The Official Charts Company) 88

Vuoden lopun sijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listat (1985) Sijoitus
Canadian RPM Singles Chart 99
US Billboard Hot 100 74


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Summer of '69