Stroganovin palatsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stroganovin palatsi Nevskin puolelta nähtynä.

Stroganovin palatsi (ven. Стро́гановский дворе́ц, Stroganovski dvorets) on arkkitehti Bartolomeo Rastrellin suunnittelema barokkityylinen rakennustaiteen muistomerkki Pietarin keskustassa Venäjällä. Se on rakennettu vuosina 1752–1754.

Palatsin juhlavasti koristellut julkisivut avautuvat Nevski-prospektille ja Moikan rantakadulle. Alkuperäisistä sisätiloista on säilynyt Rastrellin suuri sali, jonka plafondin on maalannut Giuseppe Valeriani. Fjodor Demertsov ja Stroganovien entinen maaorja Andrei Voronihin suunnittelivat klassistisen taulugallerian, kulma- ja arabeskisalin sekä mineraalikabinetin vuosina 1788–1793.[1]

Rakennuksen ensimmäinen omistaja oli Elisabetin ajan hoviylimys paroni Sergei Stroganov. 1700–1800-lukujen vaihteessa se kuului hänen pojalleen kreivi Aleksandr Stroganoville, joka oli merkittävä taiteiden suosija ja Pietarin taideakatemian presidentti. Stroganovien keräämä taidekokoelma siirrettiin lokakuun vallankumouksen jälkeen Eremitaašiin.[2] Toisen maailmansodan pommituksissa vaurioitunutta rakennusta on restauroitu useaan kertaan. Nykyään palatsi toimii Venäläisen taiteen museon näyttelytilana.[3]

Stroganovin palatsin osoite on Nevski prospekt 17. Lähimmät metroasemat ovat Nevski prospekt ja Gostinyi dvor.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirikov, Boris: Arhitekturnyje pamjatniki Sankt-Peterburga, s. 84–85. Sankt-Peterburg: Kolo, 2005. ISBN 5-901841-33-6.
  2. Sankt-Peterburg. Petrograd. Leningrad: Entsiklopeditšeski spravotšnik, s. 598. Moskva: Bolšaja Rossijskaja Entsiklopedija, 1992. ISBN 5-85270-037-1.
  3. Entsiklopedija Sankt-Peterburga encspb.ru. Viitattu 24.4.2010. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stroganovin palatsi.