Storaksikasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Storaksikasvit
Rohtostoraksi (Styrax officinalis)
Rohtostoraksi (Styrax officinalis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Lahko: Ericales
Heimo: Storaksikasvit Styracaceae
DC. & Spreng.[1]
Suvut
Katso myös

  Storaksikasvit Wikispeciesissä
  Storaksikasvit Commonsissa

Storaksikasvit (Styracaceae)[2] on kaksisirkkaisten koppisiemenisten kasvien heimo. Siihen kuuluu 11 sukua ja noin 160 lajia.[1] Heimon lajit ovat lähinnä lämpimien alueiden puita. Useita heimon lajeja käytetään koristekasveina, ja storakseista (Styrax) saadaan bentsoehartsia, jota käytetään hajusteissa.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Storaksikasvit ovat monivuotisia puuvartisia kasveja. Lehdet ovat yksinkertaisia, yleensä vuorottaisesti asettuneita ja usein korvakkeettomia. Kukat kasvavat kukinnoissa, jotka ovat rakenteeltaan terttuja, kerrannaisterttuja tai kiemuroita. Kukat ovat kaksineuvoisia ja symmetrisiä säteittäin. Verhiö on muodoltaan kellomainen ja verholehtiä on yleensä 4–6. Teriössä on 4–7 osittain yhteen kasvanutta terälehteä. Terälehdet ovat yleensä väriltään valkoiset. Heteet kasvavat kiehkurassa teriön tyvellä. Emit ovat kapeita ja usein päätyään kohti kapeneva, luotit ovat pyöristyneitä ja joskus 2–5-jakoisia. Hedelmä on luumarja, marja tai kota.[1][3][4]

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Storaksikasveja kasvaa Amerikan mantereiden ja Aasian trooppisilla, subtrooppisilla ja lauhkeilla alueilla, sekä Välimeren alueella.[1][3]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Stevens, P. F. (2001–): Angiosperm Phylogeny Website mobot.org. Viitattu 4.8.2012. (englanniksi)
  2. a b c d ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 4.8.2012.
  3. a b Shumei Huang & James W. Grimes: Styracaceae Flora of China. eFloras.org. Viitattu 4.8.2012. (englanniksi)
  4. L. Watson & M. J. Dallwitz: The families of flowering plants: Styracaceae Chinese Academy of Sciences. Arkistoitu 1.8.2019. Viitattu 25.8.2012. (englanniksi)