Steve McQueen (ohjaaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taiteilijaa ja elokuvaohjaajaa. Samannimisestä elokuvanäyttelijästä katso artikkelia Steve McQueen.
Steve McQueen
Steve McQueen vuonna 2014.
Steve McQueen vuonna 2014.
Henkilötiedot
Koko nimi Steven Rodney McQueen
Syntynyt9. lokakuuta 1969 (ikä 54)
Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti taiteilija, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja
Puoliso Bianca Stigter
Ohjaaja
Aktiivisena 1993–
Tunnetuimmat ohjaukset 12 Years a Slave
Shame
Palkinnot

Parhaan elokuvan Oscar
2013 12 Years a Slave

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Steven Rodney ”Steve” McQueen (s. 9. lokakuuta 1969 Lontoo) on brittiläinen taiteilija ja Oscar-palkittu elokuvaohjaaja ja -tuottaja. Hän on opiskellut taidetta Hammersmith and West London Collegessa ja Chelsea College of Art and Designissa sekä Goldsmiths' Collegessa. Elokuvasta hän kiinnostui vasta Goldsmithin-aikanaan ja lähti vuonna 1993 lyhyeksi aikaa New Yorkiin Tisch-taideoppilaitokseen.

Aluksi McQueen teki kokeellisia elokuvia, jotka olivat mykkiä ja mustavalkoisia: Bear (1993), Deadpan (1997), Drumroll (1998).

McQueenin ensimmäinen näytelmäelokuva Hunger (2008) kertoi irlantilaisten nälkälakosta vuonna 1981. Ohjaaja sai Caméra d'Or -palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla ynnä muita palkintoja. Hänen toinen elokuvansa Shame (2011) sijoittui New Yorkiin ja käsitteli seksiriippuvuutta. Hänen kolmas elokuvansa 12 Years a Slave (2013) perustuu Solomon Northupin omaelämäkertaan. Sen pääosissa ovat Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender ja Brad Pitt. Elokuva sai yhteensä yhdeksän Oscar-ehdokkuutta muun muassa parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta, ja palkintoja elokuva sai kolme, muun muassa parhaan elokuvan palkinnon.

McQueen sai Brittiläisen imperiumin komentajan arvon vuonna 2011. Hän asuu avopuolisonsa Bianca Stigterin kanssa Amsterdamissa; heillä on kaksi lasta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.