Sternin konservatorio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sternin konservatorio (Stern'sches Konservatorium) oli yksityinen berliiniläinen musiikkikoulu, jossa oli tunnettuja opettajia ja merkittäviä alumneja. Koulu on yhdistetty Berliinin taideyliopistoon Universität der Künste Berlin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julius Stern, Theodor Kullak ja Adolf Bernhard Marx perustivat 1850 koulun nimellä Berliner Musikschule. Kullak vetäytyi sen toiminnasta 1855 perustaakseen uuden kuvaveistoon ja kolmiulotteiseen taiteeseen keskittyvän akatemian. Marx vetäytyi toiminnasta 1856, ja konservatorio jäi Sternin perheen haltuun ja otti sen nimen. Konservatorio siirtyi 1894 Gustav Hollaenderin (säveltäjä Friedrich Hollaenderin setä) haltuun, joka siirsi koulun toiminnan Berliinin filharmonikkojen konserttisaliin Bernburger Strasselle Berlin-Kreuzbergiin.

Gleichschaltungin aikana Sternin akatemia nimettiin vuonna 1936 nimelle Konservatorium der Reichshauptstadt Berlin, jota natsihallinto valvoi. Gustav Hollaenderin perillisiltä anastettiin omaisuus, mutta muutaman vuoden he pystyivät jatkamaan toimintaa nimellä Jüdische private Musikschule Hollaender ("Yksityinen juutalainen musiikkikoulu Hollaender"), kunnes he viimein 1941 joutuivat holokaustin uhreiksi.

Toisen maailmansodan päätyttyä koulu sai 1945 nimekseen Städtisches Konservatorium (kaupunginkonservatorio), ja se toimi sillä alueella, joka myöhemmin tunnettiin Länsi-Berliininä. Vuonna 1966 se yhdistettiin julkisen Akademische Hochschule für Musikin kanssa kouluksi nimeltä Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst (Berliinin valtiollinen musiikki- ja teatterikorkeakoulu), vuodesta 2001 Universität der Künste Berlin.

Gustav Hollaender

Johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konservatorium der Reichshauptstadt Berlin:

  • 1936–1945: Bruno Kittel

Städtisches Konservatorium:

Professorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä oppilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Stern Conservatory