Stephen Griffiths

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Stephen'Crossbow Cannibal' Griffiths (s. 24. joulukuuta 1969[1]) on brittiläinen sarjamurhaaja.

Griffiths murhasi kesien 2009 ja 2010 välillä kolme naista, jotka työskentelivät prostituoituina. Murhissa on paljon samaa kuin Bret Easton Ellisin kirjoittamassa romaanissa Amerikan Psyko. Kuten kirjan päähenkilö, myös Griffiths saalisti prostituoituja, eli kaksoiselämää ja omien sanojensa mukaan jopa söi uhrejaan. Griffiths eli näennäisen normaalisti. Hän opiskeli kriminologiaa ja teki tutkimusta 1800-luvulla Bradfordissa tapahtuneista surmista. Griffithsin murhaamat naiset olivat iältään 31-, 36-, ja 43-vuotiaita. Griffiths jäi kiinni toukokuussa 2010 talonmiehen katsottua rutiininomaisesti viimeisen viikon nauhoitukset.

Murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murhiin liittyvästä kannibalismista poliisi ei ole löytänyt todisteita, mutta uskoo Griffithsin sanaan. Uhreja on mahdollisesti enemmän. Kuulusteluissa Griffiths nosti kuusi sormea pystyyn, kun häneltä kysyttiin uhrien lukumäärää. Hän ei kuitenkaan ole suostunut kertomaan kolmesta mahdollisesta muusta tapauksesta mitään.

Poliisi löysi miehen asunnosta muun muassa kaikkien kolmen uhrin verta ja lukuisia kirjoja sarjamurhaajista. Iltapäivälehdistön käyttämän lempinimen "Varsijousikannibaali" hän sai lausuttuaan sen ensimmäisessä oikeusistunnossa kun hänen nimeään kysyttiin.

Jotkut psykologit uskovat, että surmaajan toiminta valvontakameroineen, videoineen ja oikeussalifarsseineen oli yksi motiivi teoille. Hän halusi kuuluisaksi.

Suzanne Blamires[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

36-vuotiasta Suzanne Blamiresia Griffiths jahtasi porraskäytävässä ja ampui tätä takaraivoon varsijousella. Surman jälkeen mies kääntyi kohti turvakameraa ja nosti molemmat kätensä voiton merkiksi. Nauhalla näkyy, miten hän raahaa ruumiin pois käytävästä.

Makaaberi näytelmä ei päättynyt tähän. Hetkeä myöhemmin Griffith palasi käytävään ja skoolasi juomatölkillä kameralle.

Shelley Armitage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shelley Armitagen, 31, surman Griffiths kuvasi matkapuhelimella ja kadotti sen junaan. Puhelin oli myyty kahdesti ennen kuin poliisi löysi sen. Video oli yhä tallessa ja yksi vanhemmista etsivistä kuvaili sen sisältöä karmivimmaksi, mitä hän on koskaan nähnyt. Armitagen selkäranka löytyi joesta, samasta kuin Blamiresinkin jäänteet.

Susan Rushworth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen uhrin tapaus on mystisempi. Ainoa todiste, joka sitoo Griffithsin 43-vuotiaan Susan Rushworthin murhaan ovat kylpyhuoneesta löydetyt verijäljet. Ruumista ei ole toistaiseksi löydetty.

Tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Griffiths tuomittiin joulukuussa 2010 elinkautiseen vankeuteen. Rangaistus on niin sanottu whole life tariff -tuomio, eli Griffiths viettää vankeudessa loppuelämänsä.[2]

Vankeutensa aikana Griffiths on yrittänyt itsemurhaa useasti.[3] Lisäksi hän aloitti Wakefieldin vankilassa lähes 10 kuukautta kestäneen nälkälakon, minkä aikana hänen painonsa putosi 80 kilosta 40 kiloon.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biggs, Alan & Daniel Boffey: Grinning shyly at his mother’s side, the boy who now calls himself the Crossbow Cannibal 29.5.2010. Daily Mail. Viitattu 9.11.2014. (englanniksi)
  2. Stokes, Paul: Crossbow cannibal Stephen Griffiths will die in jail 22.12.2010. Daily Telegraph. Viitattu 9.11.2014. (englanniksi)
  3. Penrose, Justin: "Crossbow Cannibal" Stephen Griffiths slashes wrists after being handed razor blade by inmate 22.1.2012. Daily Mirror. Viitattu 9.11.2014. (englanniksi)
  4. Uhrejaan syönyt sarjamurhaaja näännyttää nyt itseään hengiltä 8.8.2011. Ilta-Sanomat. Viitattu 9.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]