Staffordshirenbullterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Staffordshirenbullterrieri
Avaintiedot
Alkuperämaa  Englanti,  Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity 9 262[1]
Alkuperäinen käyttö koiratappelut
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Muita nimityksiä staffi
FCI-luokitus ryhmä 3
Ulkonäkö
Paino uroksilla 12,7–17,2 kg, nartuilla 10,9–15,4 kg
Säkäkorkeus 36–41 cm
Väritys Punainen, vaalea ruskeankeltainen, valkoinen, musta tai sininen tai mikä hyvänsä näistä väreistä valkoisen kanssa. Mikä tahansa juovikas (brindle) sävy tai juovikas valkoisen kanssa. Musta punaisin merkein (black and tan) ja maksanväri ovat erittäin epätoivottavia

Staffordshirenbullterrieri (Staffordshire Bull Terrier) on englantilainen koirarotu. Englannin kennelklubi rekisteröi rodun vuonna 1935. Suomeen ensimmäiset staffit tulivat vuonna 1964. Nykyisin rotu on Suomessa terrieriryhmän toiseksi suosituin.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Staffordshirenbullterrieri on lihaksikas ja vahvarakenteinen terrieri, jonka helppohoitoinen karvapeite on lyhyttä ja sileää. Sallitut värit ovat punainen, vaalea ruskeankeltainen, valkoinen, musta tai sininen tai mikä hyvänsä näistä väreistä valkoisen kanssa. Mikä tahansa juovikas (brindle) sävy tai juovikas valkoisen kanssa. Musta punaisin merkein (black and tan) ja maksanväri ovat erittäin epätoivottavia.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu kehitettiin alun perin 1800-luvulla Englannissa koirataisteluita varten. Se syntyi lisäämällä bulldoggiin terrieriverta, erityisesti mustaruskeaa englanninterrieriä.[3] Lopputuloksena saatiin yhdistettyä bulldoggin voima, sitkeys ja peräänantamattomuus sekä terrierin nopeus ja ketteryys. Etuliitteen nimeensä tämä paikallinen rotu sai Staffordshiren hiilikaivosalueen kaivosmiesten ja ketjuntekijöiden mukaan, joiden ansiosta se on yhä olemassa. Nykyään staffi on yksi Englannin suosituimmista roduista. Suomeen ensimmäiset staffordshirenbullterrierit tuotiin vuonna 1964.

Sukulaisrodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1860-luvulla englantilainen James Hinks kehitti näyttelytarkoituksiin valkoisen bullterrierin. Samoihin aikoihin alkuperäisiä "bull-and-terriereitä" vietiin Yhdysvaltoihin, missä ne jalostettiin suuremmiksi kuin alkuperäistyyppi. Nykyään ne tunnetaan nimillä amerikanpitbullterrieri ja amerikanstaffordshirenterrieri.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Staffordshirenbullterrieri eli staffi, kuten sen kotoinen lempinimi kuuluu, on tyypillisimmillään vahvahermoinen ja ihmisrakas. Se on ihanteellinen perhekoira avoimen, ihmisystävällisen ja toiminnanhaluisen luonteensa ansiosta. Lasten kanssa se on omassa elementissään. Vahtikoiraksi rotu sopii korkeintaan vain uskottavan ulkonäkönsä puolesta. Toisiin koiriin staffi ei yleensä suhtaudu yhtä suopeasti kuin ihmisiin, joten pentuajan sosiaalistaminen on tehtävä huolella, kuten toki jokaisen rodun kohdalla. Jo hallittavuuden kannalta on näinkin vahvan koiran oltava kunnolla koulutettu arjen tarpeisiin. Staffin liikunnantarve on suuri ja se onkin aktiivisen, paljon ulkoilevan perheen koira. Staffin toivottuihin luonteenpiirteisiin ei kuulu haukkuherkkyys.

Harrastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helpoin mahdollinen koulutettava staffordshirenbullterrieri ei välttämättä ole, mutta haasteista pitävälle kouluttajalle kehityskelpoinen rotuvalinta vaikkapa tottelevaisuutta ajatellen. Agilityssä staffit ovat osoittautuneet kömpelöstä ulkomuodostaan huolimatta yllättävän nopeiksi ja ketteriksi harrastuskavereiksi.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960–1980-luvuilla Suomen staffordshirenbullterrieripopulaatiossa esiintyi jonkin verran perinnöllistä harmaakaihia (HC), mistä johtuen rotu liitettiin silmien osalta Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISAan). Nykyään pentueen rekisteröinnin edellytyksenä on myös lonkkatutkimuslausunto, joskaan sen tuloksella ei ole vaikutusta. Staffordshirenbullterrieriyhdistyksen jalostuksen tavoiteohjelman mukaan huomiota tulee kiinnittää myös jalostukseen käytettävien koirien polvien terveyteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 12.2.2023)
  2. Eerola, Tapio. Pitkät rotutrendit: Nousussa labradori, hirvikoirat ja paimenet. Koiramme-juttuarkisto, Suomen Kennelliitto. Haettu 30.9.2021.
  3. Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 346. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Staffordshirenbullterrieri.