Spy vs Spy

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Spy vs. Spy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvasta. Sen pohjalta on tehty tietokonepeli Spy vs Spy.
Sarjakuvan tunnuslogo

Spy vs Spy on MAD-lehdessä vuodesta 1961 julkaistu tekstitön mustavalkoinen strippisarjakuva. Siinä valkoinen ja musta vakooja kilpailevat keskenään. Sarjakuvan loi kuubalainen Antonio Prohías, joka pakeni kotimaastaan Yhdysvaltoihin vuonna 1960 Fidel Castron noustua valtaan. Spy vs Spy oli kylmän sodan vertauskuva ja Prohíasin kommentti aseellisen kilpavarustelun turhuudesta.lähde? Mad-lehden sarjakuvissa Spy vs Spy oli ainutlaatuinen siinä, että se on jatkunut alkuperäisen tekijänsä kuoleman jälkeen. Prohíasin vetäydyttyä sitä ovat jatkaneet useat piirtäjät, kuten Duck Edwing. Vuodesta 1997 alkaen sitä on piirtänyt Peter Kuper.

Spy vs Spy on piirretty hyvin tyylitellysti ja sen hahmot ovat pitkänokkaisia ihmismäisiä olentoja. Sarjassa esiintyy kaksi identtistä vakoojaa, musta ja valkoinen, jotka keksivät mitä mielikuvituksellisimpia keinoja toistensa päänmenoksi. Tyypillisessä stripissä toinen vakoojaa virittää toiselle tappavan ansan. Joskus ansa toimii, mutta joskus toisella vakoojalla onkin loistava vastasuunnitelma ja hän selviää voittajana. Vitsi huipentuu joko jommankumman vakoojan kuolemaan tai lievempään vastoinkäymiseen. Muutamissa harvoissa vanhoissa sarjoissa molemmat lankeavat toistensa ansoihin ja tuloksena on tasapeli. Joissakin stripeissä esiintyy myös kolmas harmaa vakooja, joka on viehättävä nainen ja onnistuu poikkeuksetta päihittämään sekä mustan että valkoisen vakoojan. Näiden strippien otsikkona on ”Spy vs. Spy vs. Spy”.

Normaalin signeerauksen ohella Prohíasilla oli tapana kirjoittaa sanat ”By Prohias” Morse-aakkosilla jokaisen stripin alkuun, ensimmäisen ruudun alapuolelle.

1970-luvun alun suomalaisessa MAD-lehdessä sarjan nimi oli X & Y (musta oli X ja valkoinen Y). 1980-luvulla Mad-lehden alkaessa ilmestyä uudelleen Suomessa sarjakuvaa julkaistiin aluksi nimellä Vakoojat, mutta myöhemmin siirryttiin käyttämään englanninkielistä nimeä.

Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.