Spoken word

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Spoken word (englantia, suom. puhuttu sana) on kirjallisuuden tai esittävän taiteen laji, puhe-esitys, joka sisältää kirjallisia ja teatraalisia elementtejä. Spoken word voi olla muodoltaan tarinankerrontaa tai runoutta, ja sitä voidaan esittää musiikkitaustalla tai ilman.

Spoken wordin suosittu alalaji on performance poetry. Se on varta vasten esitettäväksi kirjoitettua runoutta, jonka taustalla käytetään usein musiikkia.

Spoken wordissa kerronnan muoto ja sisältö ovat merkityksellisiä. Esiintyjät käyttävät mielellään minäkertojaa ja pyrkivät tuoreiden tai epätavallisten ajatuskulkujen esittämiseen. Spoken wordia voidaan käyttää poliittiseen ja yhteiskunnalliseen kommentointiin, jolloin se esitystavaltaan poikkeaa tyypillisestä puheen pitämisestä.

Stand upista poiketen spoken word -esitys ei keskity vain yleisön hauskuttamiseen, vaan heräteltävä tunneasteikko voi olla hyvinkin laaja.

Spoken wordin alkujuuret ovat ikiaikaisessa tarinankerronnassa, mutta nykyiseksi taidemuodokseen se alkoi kehittyä 1980- ja 1990-lukujen vaihteen Yhdysvalloissa lavarunoudessa (engl. poetry slam, "runoniskentä"). Myös hiphop mielletään spoken wordin alalajiksi.

Suomessa spoken word -perinne on hyvin nuorta. Poetry Jam -klubi tarjoaa kerran kuussa spoken wordille säännöllisen foorumin. Se aloitti toimintansa helsinkiläisessä Kitch-ravintolassa syyskuussa 2009 ja jatkaa nykyisellään Café Mascotissa Helsingin Kalliossa. Spoken word -tapahtumia Suomessa järjestää ainakin Helsinki Poetry Connection -yhteisö.

Suomalaisia spoken word äänitteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]