Sovittelu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rikos- ja riita-asioiden sovittelulla tarkoitetaan Suomessa palvelua, jossa rikoksesta epäillylle ja rikoksen uhrille eli asianomistajalle järjestetään mahdollisuus puolueettoman sovittelijan välityksellä kohdata toisensa luottamuksellisesti, käsitellä rikoksesta sen uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä pyrkiä omatoimisesti sopimaan toimenpiteistä niiden hyvittämiseksi.[1]

Sovittelun tarkoitus on olla puolueetonta, kohtuullista, luottamuksellista, vapaaehtoista ja vaihtoehtoista. Sovittelu on maksutonta ja sovittelijoina toimivat vapaaehtoiset sovittelijat.

Sovittelua voidaan tehdä myös niin sanottuna tuomioistuinsovitteluna, jossa sovittelusta päättää tuomioistuin ja sovittelijana toimii tällöin asiaa käsittelevän tuomioistuimen tuomari.[2]

Sovittelu perustuu restoratiivisen oikeuden ideologiaan. Restoratiivisuudella tarkoitetaan korjaavuutta eli nimenomaan konfliktissa vaurioituneiden ihmissuhteiden korjaamista. Keskeisiä restoratiivisia arvoja ovat kunnioittava vuoropuhelu, vastuunotto, hyvitys, armo, moraalinen oppiminen, tekijän (rikoksentekijän, koulu- tai työpaikkakiusaajan tai muun rikkojan) hyväksyminen yhteisön jäseneksi ja uusien haitallisten tekojen ehkäisy. Prosessissa korjataan emotionaalisia ja symbolisia arvoja: loukatun turvallisuudentunnetta, omanarvontuntoa, itsemääräämisoikeutta ja oikeudentuntoa.[3]

Muita sovittelun muotoja ovat esimerkiksi koulusovittelu (vertaissovittelu), perheasioiden sovittelu, työpaikkasovittelu ja naapuruussovittelu.

Sovittelun piiriin otettavat asiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavanomaisessa sovittelussa käsitellään tyypillisesti lieviä asianomistajarikoksia, muun muassa pahoinpitelyjä, vahingontekoja ja muita omaisuusrikoksia. Myös joitakin riita-asioita voi sovitella. Sovittelualoitteen voivat tehdä poliisi, syyttäjä ja kumpikin rikoksen osapuoli tai huoltaja. Lähisuhdeväkivaltaa koskevan sovittelun aloitteen voi tehdä ainoastaan poliisi- tai syyttäjäviranomainen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sovittelutoiminta käynnistyi Suomessa 1980-luvulla muun muassa Vantaalla, Espoossa, Tampereella ja Helsingissä. Laki rikos- ja eräiden riita-asioiden sovittelusta astui voimaan 1.6.2006, ja sovittelua järjestetään kaikissa Suomen kunnissa. Sovittelupalvelua tarjoavat sovittelutoimistot. Sovittelulain voimaantulo on lisännyt rikos- ja eräiden riita-asioiden sovittelua huomattavasti. Stakesin keräämien tietojen perusteella sovittelulain seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana käsittelyyn tuli noin 3 800 rikostapausta ja 38 riita-asiaa, joista noin puolet on väkivaltarikoksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta (9.12.2005/1015). Ajantasainen lainsäädäntö, Finlex, finlex.fi, viitattu 14.9.2014.
  2. a b Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa (29.4.2011/394). Ajantasainen lainsäädäntö, Finlex, finlex.fi, viitattu 14.9.2014.
  3. Suomen sovittelufoorumin www-sivut 2007.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ervasti, Kaijus: Tuomioistuinsovittelu: Käytännö opas. Helsinki: Edita, 2014. ISBN 978-951-37-6578-1.
  • Poikela, Esa (toim.): Ristiriitojen kohtaamisesta konfliktin hallintaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.