Soveltava kinesiologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kinesiologi (oik.) diagnosoi koehenkilön aivopuoliskodominanssin niin sanotulla lihasvastustestillä.

Soveltava kinesiologia (engl. applied kinesiology) on pseudotieteeksi luokiteltava tutkimusala, jonka tarkoitus on ihmisen hyvinvoinnin edistäminen erilaisin menetelmin. Tunnetuimmatlähde? menetelmät ovat Brain Gym -aivojumppa ja Touch for Health (TFH), joka kertooselvennä, miten energiankierto kehossa toimii. TFH:n mukaan lihakset ovat yhteydessä meridiaaneihin, jotka toimivat jonkinlaisinaselvennä energiakanavina.

Soveltavan kinesiologian perusti kiropraktiikan tohtori George Goodheart Jr. 1960-luvulla yhdisteltyään heikkojen lihastenselvennä etsintääselvennä ja heikkojen lihasten vahvistamistekniikoitaselvennä.[1][2]Soveltavaa kinesiologiaa ei tule sekoittaa varsinaiseen kinesiologiaan.

Nykyisin soveltava kinesiologia on maailmanlaajuinen uskomushoitoihin keskittyvä new age -liike, jonka monissa menetelmissä, kuten Hyperton-X ja Touch for Health (TFH) yhdistellään perinteistä kiinalaista lääketiedettä vapaaseen tulkintaan nykytieteen neurologiasta. Lisäksi elementtejä on lukuisista muista uskomushoidoista, esimerkiksi homeopatiasta, aromaterapiasta ja vyöhyketerapiasta[3].

Soveltava kinesiologia on ihmisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin parantamiseen ja ihmisen kokonaisvaltaisen tasapainon saavuttamiseen pyrkivä menetelmä, jonka tunnusmerkkinä on energeettinen lihastarkistus[1]. Tämä lihastarkastus tehdään painamalla kevyesti potilaan vaakatasossa olevan vasemman käden rannetta samaan aikaan, kun oikean käden huomio ohjataan diagnosoitavaan asiaan, esimerkiksi allergian aiheuttajaan tai hallitsevaan silmään, korvaan tai aivopuoliskoon. Kinesiologi tai kiropraktikko tekee diagnoosin sen perusteella, miten tehokkaasti lihas tuntuu lukkiutuvan vastustamaan sille kohdistettua painoa.Tämä menetelmä on kinesiologiassa eräänlainenselvennä totuudenpaljastin, jolla voidaan testata käytännössä mitä tahansaselvennä, mutta psykologien mukaan se perustuu diagnoosin tekijän ja potilaan ennakko-odotuksiin. Sokkotestissä menetelmän on huomattu antavan mielivaltaisia tuloksia.[4]

Skeptikot ja soveltava kinesiologia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skeptikko James Randi testasi Isossa-Britanniassa vuonna 1991 esitetyssä tv-sarjassaan James Randi Psychic Investigator soveltavan kinesiologian lihastestin luotettavuutta. Hänen vieraanaan oli Ison-Britannian kuuluisin kristalliparantaja Soozi Holbeche, joka käytti menetelmää paljastaakseen, miten koehenkilön vasemman käsivarren lihas reagoi oikeassa kädessä pideltyyn parantavaan kristalliin. Sokkotestissä Holbeche valitsi kristallin sijaan rotanmyrkyn parantavaksi aineeksi.[5]

Vuonna 2007 Randi haastoi lihastestin puolesta puhuvan amerikkalaispsykiatri ja spiritualisti David Hawkinsin osoittamaan testin toimivuuden valvotuissa olosuhteissa. Hawkins saisi miljoonan dollarin palkinnon, mikäli onnistuisi tehtävässä. Hawkins on kieltäytynyt perustellen, että kuka tahansa, joka on tutkinut lihastestiä ja väittää, ettei kyseessä ole täydellinen totuudenpaljastin, on joko itse epärehellinen tai käyttänyt tutkimuksessaan epärehellistä koehenkilöä.

Suomen kinesiologiayhdistys ry, joka on Suomen merkittävinlähde? soveltavaa kinesiologiaa edistävä taho, sai Skepsis ry:n jakaman Huuhaa-palkinnon vuonna 2007. Palkinnon perusteena oli "valetieteellisten menetelmien onnistunut levittäminen suomalaisille kasvattajille". Jakoperusteissa huomautettiin myös, että yhdistys hakee uskottavuutta käyttämällä menetelmistään nimeä "kinesiologia", joka on todellisuudessa ihmisen liikkumisen fysiologiaa ja mekaniikkaa tutkiva tieteenala.[6]

  1. a b Kinesiologia - oivalluksia omasta kehosta Mandalatalo. Arkistoitu 10.10.2007. Viitattu 3.5.2007. (suomeksi)
  2. Kinesiologia? Alvari International Oy Ltd. Viitattu 27.12.2011. (suomeksi)[vanhentunut linkki]
  3. Risto K. Järvinen: Humppaa, pumppaa, aivojumppaa Skeptikko 3/2006. Viitattu 3.5.2007. (suomeksi)
  4. Robert Todd Carroll: Applied Kinesiology Skeptic's Dictionary. Viitattu 3.5.2007. (englanniksi)
  5. Randi Tests Crystal Power and Applied Kinesiology. YouTube. Viitattu 10.2.2008.
  6. Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2007 Huuhaa-palkinnon Suomen Kinesiologiayhdistys ry:lle 5.12.2007. Skepsis ry. Arkistoitu 30.3.2010. Viitattu 10.12.2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puoltavia lähteitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Hyvinvointikeskus Mandalatalo (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Suomen Kinesiologiayhdistys (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Paul & Gail Dennison (suom. 2001): Aivojumppaopas. Suomen kinesiologiayhdistys.
  • Carla Hannaford (suom. 2001): Viisaat liikkeet. Kehitysvammaliitto.
  • Carla Hannaford (suom. 2003): Oppimisen palapeli. Kehitysvammaliitto.
  • Igor Bondarenko: Kohti kokonaisvaltaista lääketiedettä? Soveltava kinesiologia edelläkävijänä. Ultra 10/2005.

Kriittisiä lähteitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]