Vyöhyketerapia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vyöhyketerapia eli refleksologia on lääkintää, jossa ihmistä hoidetaan painelemalla kehossa sijaitsevia heijastepisteitä. Vyöhyketerapeutti käsittelee joko pelkästään jalkaterien heijastepisteet tai koko kehon heijasteet (myös kädet, korvat, kasvot ja keskivartalo).

Suomessa vyöhyketerapeutteja koulutetaan useassa paikassa. Kaksi suurinta kouluttajaa ovat luontaislääketieteen instituutti Kairon Instituutti Helsingissä ja luontaisalan koulutus- ja hyvinvointikeskus Medikanova Tampereella. Eri oppisuuntausten hoitotavat ja painotukset poikkeavat jossakin määrin toisistaan.

Suomessa ei säädellä vyöhyketerapia-alan koulutusta tai ammatin harjoittamista. Terapeutin koulutus- ja kokemustausta voi vaihdella: edellä mainittujen kouluttajien tarjoama koulutus sisältää kouluttajien näkemyksen lääketieteen perusteista ja vyöhyketerapiakoulutusta.

Tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 julkaistussa katsauksessa todetaan, että olemassa olevat todisteet eivät osoita vyöhyketerapian sopivan minkään sairauden hoitamiseen.[1]

Lohjalla vuonna 2018 toteutetussa tutkimuksessa kartoitettiin vanhempien kokemuksia vyöhyketerapiasta osana vauvan koliikin hoitoa. Mukana oli 35 vauvaa, ja näistä viidentoista koliikkioireilu loppui kokonaan. Lopuista vauvoista useimmilla oireilu lieveni. Lisäksi havaittiin levottoman liikehdinnän ja jännitystilojen lievenemistä. Verrokkiryhmää ei ollut. Tutkimus toteutettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Lohjan kaupungin yhteistyönä, ja se on hyväksytty julkaistavaksi pohjoismaisessa tiedelehdessä.[2]

Myös vuonna 2018 Turkissa tehdyssä tutkimuksessa vyöhyketerapia lievitti vauvojen koliikkia. 64 vauvan tutkimusjoukosta noin puolet oli vertailuryhmää, joka ei saanut hoitoa. Monia oheismuuttujia pyrittiin kontrolloimaan. Kokeen päättyessä koliikkioireet olivat hoidettavalla ryhmällä merkittävästi lievemmät kuin vertailuryhmällä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ernst E.: ”Is reflexology an effective intervention? A systematic review of randomised controlled trials”. Med J Aust 191 (5). 2009. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)
  2. Paula Tiainen: Uusi suomalainen koliikkitutkimus paljastaa yllättävää tietoa: Osalla vauvoista oireilu loppui kokonaan, kaikki saivat apua Yle Uutiset. 11.10.2019. Yle. Viitattu 11.10.2019.
  3. Icke, S., Genc, R.: Effect of Reflexology on Infantile Colic. J Altern Complement Med., 2018 Jun.