Vyöhyketerapia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vyöhyketerapia eli refleksologia on uskomuslääkintää, jossa ihmistä hoidetaan painelemalla kehossa uskomuksen mukaan sijaitsevia heijastepisteitä. Vyöhyketerapeutti käsittelee joko pelkästään jalkaterien heijastepisteet tai koko kehon heijasteet (myös kädet, korvat, kasvot ja keskivartalo).

Suomessa vyöhyketerapeutteja koulutetaan useassa paikassa. Kaksi suurinta kouluttajaa ovat luontaislääketieteen instituutti Kairon Instituutti Helsingissä ja luontaisalan koulutus- ja hyvinvointikeskus Medikanova Tampereella. Eri oppisuuntausten hoitotavat ja painatukset poikkeavat jossakin määrin toisistaan.

Suomessa ei säädellä vyöhyketerapia-alan koulutusta tai ammatin harjoittamista. Terapeutin koulutus- ja kokemustausta voi vaihdella: edellä mainittujen kouluttajien tarjoama koulutus sisältää kouluttajien näkemyksen lääketieteen perusteista ja vyöhyketerapiakoulutusta.

Tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 julkaistussa katsauksessa todetaan, että olemassa olevat todisteet eivät osoita vyöhyketerapian sopivan minkään sairauden hoitamiseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ernst E.: ”Is reflexology an effective intervention? A systematic review of randomised controlled trials”. Med J Aust 191 (5). 2009. Viitattu 10.12.2013. (englanniksi)