Sotilasvirkamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sotilasvirkamies on Suomessa palvelusarvo, joka rinnastetaan ensimmäisessä luokassa ylikersanttiin, toisessa luokassa luutnanttiin ja kolmannessa luokassa yliluutnanttiin.

Palvelusarvoja käytetään silloin kun henkilön sotilasarvo ei vastaa hänen tehtäväänsä.

Sodan aikana esimerkiksi VR Yhtymä Oy:n henkilökunnasta ne, jotka vastaisivat sotilaallisten kuljetusten järjestämisestä, kuuluisivat sotilasorganisaatioon, mutta ne, joilla ei olisi sotilaskoulutusta tai tehtävään liittyvää sotilasarvoa, nimitettäisiin sotilasvirkamiehiksi.

Samoin ne lääkärit, jotka eivät olisi käyneet lääkintä-RUK:ta, mutta vastaisivat lääkintätoiminnan johtamisesta, nimitettäisiin sotilasvirkamiehiksi.

Rauhan aikana sotilasvirkamiehiä nimitetään lähinnä kriisinhallintajoukkoihin tai erikoisupseerin virkoihin, jos nimitettävällä ei ole soveltuvaa reserviupseerikoulutusta.

Sotilasvirkamiehen arvoluokka määräytyy hänen siviilikoulutuksensa ja palvelussuhteensa perusteella.

Sotilasvirkamies, jolla on ylempi korkeakoulututkinto, nimitetään kolmanteen luokkaan. Alemman korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut sotilasvirkamies nimitetään toiseen luokkaan. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat muut sotilasvirkamiehet.

Lisäksi ensimmäiseen luokkaan kuuluvat suorittamastaan tutkinnosta riippumatta kaikki ne sotilasvirkamiehet, jotka eivät ole työ- tai virkasuhteessa vaan toimivat tehtävässä vapaaehtoisesti tai ase- tai työvelvollisina.

Sotilasalivirkamies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmin Suomen puolustusvoimissa oli käytössä palvelusarvona erikseen myös sotilasalivirkamies. Toisen maailmansodan aikana suurella osalla muiden muassa vakinaisista lentokonemekaanikoista oli palvelusarvona sotilasalivirkamies.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.