Sotilaskivääri m/39

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sotilaskivääri m/39
Sotilaskivääri m/39 Ukko-Pekka
Tyyppi pulttilukko
Valmistusmaa Suomen lippu Suomi
Valmistusvuodet 1941–1990
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 7,62 mm × 53 R
Aseen pituus 1 187 mm
Piipun pituus 685 mm
Paino (tyhjänä) 4,5 kg
Kapasiteetti 5 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus 770–786 m/s
Tehokas kantama 550 m
Teoreettinen kantama 1 800 m

Sotilaskivääri m/39 (lempinimeltään Ukko-Pekka) oli Suomen puolustusvoimien käyttämä versio Mosin Nagant M/91 -pulttilukkokivääristä. Sitä "valmistettiin" vanhoista osista kokoamalla noin 100 000 kappaletta.

7.62x53R-patruunoita

Yleiskuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseen kaliiperi on 7,62x53R (muualla maailmassa suurin osa valmistetuista aseista ja patruunoista käyttää hiukan erilaisia mittoja sekä merkintää 7.62x54R). Aseessa on avotähtäimet: hahlo, jonka koroa voidaan säätää, sekä jyvä, jota voidaan säätää sivusuunnassa. Jyviä on korkeudeltaan erilaisia, jolloin piippu- ja tähtäinlinja saadaan säädettyä eri aseiden välillä identtiseksi, mikäli patruunan ominaisuudet ovat samat. Kun sitkeän työn, tai hyvän onnen, ansiosta onnistuttiin kehittämään Lapuan patruunatehtailla luoti D166, jolla on hyvät aerodynaamiset ominaisuudet, syntyi toisen maailmansodan tarkin massavalmistettu ase-patruuna-yhdistelmälähde?.

Puuosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukki on nykyaseisiin verrattuna pitkä ja ”full stock” -mallia. Puu toisaalta suojaa piippua, mutta vääntyillessään ja piippua taivuttaessaan voi aiheuttaa huomattavia osumavirheitä. 1930-luvulla perustetun erillisen tukkikomitean työn lopputuloksena m39:n ”pistooliperämallinen” tukki on ergonomialtaan luultavasti tämän asetyypin paras. Kantohihnalle m39:ssä on neljä eri kiinnityskohtaa: on optimoitu aseen kuljetusta kävellen, ratsastaen, pyöräillen ja hiihtäen. Pitkää tukkia on valmistettu eri puulajeista. Suomessa tyypillistä on tukkiin tehty liimattu jatkos.

Suomalainen m/39[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhoja osia kierrätettiin ja alkuperäisten valmistajien tehdasmerkit, tai tilaajien vaakunat on lukkorungoista viilattu tai jyrsitty pois. Hyvän maineen ase sai tarkan piippunsa ansiostalähde?. Sota-ajan piiput olivat suomalaisia ja pääsääntöisesti varsin tarkkoja, kun rajalliset valmistusolosuhteet otetaan huomioon.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukko-Pekka M39


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]