Sotilaskivääri m/39

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sotilaskivääri m/39
Sotilaskivääri m/39 Ukko-Pekka
Sotilaskivääri m/39 Ukko-Pekka
Tyyppi pulttilukko
Valmistusmaa Suomen lippu Suomi
Valmistusvuodet 1941–1990
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 7,62 mm × 53 R
Aseen pituus 1 187 mm
Piipun pituus 685 mm
Paino (tyhjänä) 4,5 kg
Kapasiteetti 5 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus 770–786 m/s
Tehokas kantama 550 m
Teoreettinen kantama 1 800 m

Sotilaskivääri m/39 (lempinimiltään Ukko-Pekka tai Pystykorva) oli Suomen puolustusvoimien käyttämä versio Mosin Nagant M/91 -pulttilukkokivääristä. Sitä "valmistettiin" vanhoista osista kokoamalla noin 100 000 kappaletta.

7.62x53R-patruunoita

Yleiskuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseen kaliiperi on 7,62x53R (muualla maailmassa suurin osa valmistetuista aseista ja patruunoista käyttää hiukan erilaisia mittoja sekä merkintää 7.62x54R). Aseessa on avotähtäimet: hahlo, jonka koroa voidaan säätää, sekä jyvä, jota voidaan säätää sivusuunnassa. Jyviä on korkeudeltaan erilaisia, jolloin piippu- ja tähtäinlinja saadaan säädettyä eri aseiden välillä identtiseksi, mikäli patruunan ominaisuudet ovat samat.

Puuosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukki on nykyaseisiin verrattuna pitkä ja ”full stock” -mallia. Puu toisaalta suojaa piippua, mutta vääntyillessään ja piippua taivuttaessaan voi aiheuttaa huomattavia osumavirheitä. 1930-luvulla perustetun erillisen tukkikomitean työn lopputuloksena m39:lla on ”pistooliperämallinen” tukki. Kantohihnalle m39:ssä on neljä eri kiinnityskohtaa, joiden avulla on optimoitu aseen kuljetusta kävellen, ratsastaen, pyöräillen ja hiihtäen. Pitkää tukkia on valmistettu eri puulajeista. Suomessa tyypillistä on tukkiin tehty liimattu jatkos.

Suomalainen m/39[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhoja osia kierrätettiin ja alkuperäisten valmistajien tehdasmerkit, tai tilaajien vaakunat on lukkorungoista viilattu tai jyrsitty pois. Sota-ajan piiput olivat suomalaisia.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukko-Pekka M39


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]