Sorella Englund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sorella Englund (s. 23. joulukuuta 1945 Helsinki) on suomalainen balettitanssija, joka on tehnyt uran Tanskan kuninkaallisessa baletissa. Hän on kansainvälisesti arvostettu pedagogitähti.

Englund opiskeli balettitanssijaksi Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa ja sai kiinnityksen Suomen Kansallisbalettiin 1964. Hän siirtyi vuonna 1966 Tanskan kuninkaalliseen balettiin, jossa hän nousi soolotanssijaksi vuonna 1970 ja karaktääritanssijaksi 1993. Tanssiuran jälkeen hän on toiminut opettajana ja koreografina. Sen lisäksi, että Englund työskentelee Kööpenhaminassa, hän on vieraillut säännöllisesti Torontossa Canada's National Ballet Schoolissa sekä Bostonin baletissa[1].

Keväällä 2010 Englund vieraili Suomen Kansallisoopperassa noita Madgen roolissa La Sylphide -baletissa. Hurjan Madge-noidan luonnerooli on hänelle tärkeä sen vuoksi, että hän palasi Madgen roolissa tanssiin ensi kerran sen jälkeen kun hän oli 33-vuotiaana saanut sydäninfarktin.

»Kaikilla on elämässään tragedioita. Niistä ei pidä tehdä suuria sensaatioita. Elämä on kovaa, ihanaa, kaunista, surullista, tuskallista ja humoristista!
Valinta oli selkeä. Joko katkeruus ja itsesääli, tai se, että kasvaa ja yrittää antaa rakkautta muille." [2] »

Englund palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1976. Vuonna 1996 hän sai Tanskan näyttelijäliiton 100 000 kruunun palkinnon ensimmäisenä tanssijana[1].

Englundin isä on säveltäjä Einar Englund ja sisar laulaja Irina Milan[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Räsänen, Auli: Maailma kutsuu suomalaista tanssitaiteilijaa. Helsingin Sanomat, 24.12.1996, s. 17. Näköislehden aukeama (vain tilaajille). Viitattu 30.10.2017.
  2. Pallari, Leena: Tanskan kuninkaallisen baletin tähti palaa noitana lavalle Suomessa. Helsingin Sanomat 19.3.2010. (vain tilaajille)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.