Sophie Adlersparre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sophie Adlersparre
Bertha Valerius, Sophie Adlersparre, 1860-luku.
Bertha Valerius, Sophie Adlersparre, 1860-luku.
Henkilötiedot
Syntynyt6. heinäkuuta 1823
Helgerum, Västrum, Ruotsi
Kuollut27. kesäkuuta 1895
Ström, Södertälje, Ruotsi
Kansalaisuus Ruotsi

Sophie Adlersparre o.s. Leijonhufvud (6. heinäkuuta 182327. kesäkuuta 1895) oli ruotsalainen feministi, kustantaja, toimittaja, kirjailija ja aatelisnainen. Häntä on pidetty yhtenä kolmesta merkittävimmästä ruotsalaisesta naisten oikeuksien liikkeen perustajista 1800-luvulla yhdessä Fredrika Bremerin ja Rosalie Roosin kanssa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adlersparre eli eristettyä ja suojeltua elämää ennen kuin hän kiinnostui feminismin kysymyksistä. Hän aloitti uransa feministinä perustaessaan lehden Tidskrift för hemmet yhdessä Rosalie Roosin kanssa Fredrika Bremerin rahallisella avustuksella vuonna 1859. Tidskrift för hemmet oli sivistyksellinen lehti, jossa hän kirjoitti naisten oikeuksista parempaan koulutukseen ja mahdollisuuksista hakea useampiin ammatteihin. Lehti oli toiminnassa 26 vuotta, ja Adlersparresta tuli sen johtaja vuonna 1868.

Adlersparre toimi nostaakseen naisten koulutuksen tasoa perustamalla kirjastoja ja iltakouluja aikuisille naisille. Vuonna 1862 hän järjesti iltatunteja naisille ja vuonna 1863 hän perusti työllisyystoimistoja tarjotakseen köyhille naisille töitä. Vuonna 1866 Adlersparre perusti ilmaisen kirjaston naisille itseopiskelua ja laajempaa elämänkatsomusta varten.

Vuonna 1869 Adlersparre meni naimisiin aatelismies Axel Adlersparren kanssa, joka oli taiteilija Sofia Adlersparren veli. Sofialla oli myös vaikutusta Sophien ajatuksiin, sillä tämä oli ollut hyvin arvostettu ja lahjakas taiteilija, mutta naisia ei hyväksytty opiskelemaan virallisesti yhdessä miesten kanssa. Sophie Adlersparre lähetti vaatimuksen parlamenttiin samana vuonna siitä, että naiset pitäisi hyväksyä opiskelemaan miesten kanssa, ja tämä vaatimus hyväksyttiin vuonna 1864. Vuonna 1884 Adlersparre perusti Ruotsin ensimmäisen naisten yhteisön, ”Fredrika Bremer-Förbundetin”, jonka hän nimesi edeltäjänsä Fredrika Bremerin mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.