Soittakaa Paranoid!

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Soittakaa Paranoid)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Soittakaa Paranoid! on Suomessa suosituksi tullut humoristisessa mielessä rock- tai pop-konsertissa esiintyjälle huudettava toivomus soittaa heavy metal -yhtye Black Sabbathin kappale ”Paranoid”. Huudosta on tullut vitsi sen takia, että pyyntöä on alettu esittää niin usein ja hyvin erilaisille esiintyjille.

Vastaavasti Yhdysvalloissa Lynyrd Skynyrd -yhtyeen kappaleen ”Free Bird” toivomisesta on muodostunut rock-klisee.[1]

Tarinoita huudon alkuperästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huudon on arveltu olevan alun perin Tampereen musiikkisisäpiirin vitsi, koska se esiintyy 1980-luvun alkupuolen Pahkasika-lehdissä sekä Alivaltiosihteeri-orkesterin radiosketseissä – sekä Pahkasika että Alivaltiosihteeri ovat Tampereelta. Myöhemmin huutoon on viitattu esimerkiksi rock-lehti Soundin sarjakuvissa. Huudon isäksi onkin usein mainittu lehden sarjakuvapiirtäjä ja rock-toimittaja Juho Juntunen, jolla oli tapana huudella ”Soittakaa Paranoid” erilaisten yhtyeiden konserteissa.[2]

Eräs tarina kertoo huudon syntyneen seuraavasti:

»Tamperelainen tatuointiliikkeenpitäjä ja maineikas Soundi-lehden rocktoimittaja Juho Juntunen oli 1980- ja 1990-luvun taitteessa käymässä prätkäjengin kokoontumisessa Daytonassa Floridassa yhdessä ruoveteläisen Iivu Asunta -nimisen tatuoijan kanssa. He dokailivat illalla suomalaisten prätkäjätkien kanssa hienon hotellin ala-aulassa, jossa vanha mies pimputti pianoa ja musta naislaulaja esitti jazzin ikivihreitä. Se kävi ennen pitkää Juholle ja Iivulle sietämättömäksi ja jompikumpi heistä – luultavimmin Juntunen – keksi huutaa naislaulajalle suomeksi: ”Soita Paranoidi!” Se herätti suurta hilpeyttä paikalla olleissa suomalaisissa ja huutoa jatkettiin. Laulaja oli tietenkin täysin ulalla. Suomeen palattuaan Juho Juntunen jatkoi prätkäjätkien kanssa liikkuessaan ”Soittakaa Paranoid!” -huutelua baareissa ja bändikeikoilla.»
([3])

”Soittakaa Paranoid” -huutoa kuultiin konserteissa kuitenkin jo 1980-luvun alussa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fry, Jason: Rock's Oldest Joke: Yelling 'Freebird!' In a Crowded Theater The Wall Street Journal Online. 17.3.2005. Viitattu 5.11.2007. (englanniksi)
  2. Timo Rautio: Rokatessa roiskuu osa 3 (2004)
  3. Camp, Walter De: Sisäpiiri: Walter De Campin tutkimuksia – Extreme-seksin maantiede. City-lehti, 2006, nro 20 (13.–27.10.2006), s. 26.
  4. Salminen, Kari: Ozzy Osbourne laulaa kontrastien gospelia. Kainuun sanomat, 30.10.2013.