Sofia Magdalena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sofia Magdalena
Carl Gustaf Pilon maalaama Sofia Magdalenan muotokuva noin vuodelta 1765.
Ruotsin kuningatar
Valtakausi 12. helmikuuta 1771 – 29. maaliskuuta 1792
Kruunajaiset 29. toukokuuta 1772
Edeltäjä Loviisa Ulriika
Seuraaja Fredrika Dorotea
Syntynyt 3. heinäkuuta 1746
Kööpenhamina, Tanska
Kuollut 21. elokuuta 1813 (67 vuotta)
Ulriksdalin linna, Ruotsi
Puoliso Kustaa III
Lapset Kustaa IV Aadolf
Kaarle Kustaa
Suku Oldenburg
Isä Fredrik V
Äiti Louisa
Sofia Magdalenan monogrammi.

Sofia Magdalena (3. heinäkuuta 174621. elokuuta 1813) oli Ruotsin kuningatar vuosina 1771–1792. Hän oli kuningas Kustaa III:n puoliso ja Tanskan kuninkaan Fredrik V:n tytär.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sofia Magdalena kihlattiin poliittisista syistä jo viisivuotiaana Ruotsin kruununprinssi Kustaalle. Avioliitto solmittiin vuonna 1766.[1]

Sofia Magdalena ja Kustaa eivät suoranaisesti vihanneet toisiaan, mutta suhde oli hyvin viileä. Kaksi hyvin erilaista ihmistä oli pakotettu yhteen poliittisista syistä: Sofia Magdalena oli uskonnollinen ja ujo nainen, kun taas Kustaa oli vapaamielinen ja vilkasluonteinen mies. Sofia Magdalenalla ei ollut kulttuuriharrastuksia, kun taas Kustaa rakasti teatteria ja oopperaa.

Sofia Magdalenan viihtymistä Ruotsin hovissa heikensi myös ilkeä anoppi Loviisa Ulriika, sillä Kustaan avioliitto oli solmittu vastoin hänen tahtoaan, eikä hän tullut toimeen nuoren miniänsä kanssa. Kun Sofia Magdalena synnytti Ruotsille kruununperillisen vuonna 1778, anoppi laittoi liikkeelle huhun, jonka mukaan Kustaa ei ollut lapsen isä.[1] Huhu oli melko uskottava, sillä Kustaalla oli suvunjatkamiseen liittyviä vaikeuksia. Oli miten oli, huhu vahingoitti tietenkin suuresti Sofia Magdalenan mainetta.

Myöskään lapsista ei ollut iloa Sofia Magdalenalle. Kruununprinssi Kustaa Aadolfin kasvatukseen hän ei saanut osallistua ollenkaan, ja toinen poika kuoli jo vauvaiässä. Vähitellen Sofia Magdalena vetäytyi yhä enemmän omiin oloihinsa.lähde?

Kustaa III murhattiin vuonna 1792. Tämä ei muuttanut Sofia Magdalenan elämää juurikaan. Viimeiset vuotensa hän omisti hyväntekeväisyydelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Mikael Alm: Sophia Magdalena Svenskt biografiskt lexikon. Viitattu 7.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]