Sofia Magdalena

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tanskan Sofia Magdalena
Carl Gustaf Pilon maalaus vuodelta (1765)

Sofia Magdalena (3. heinäkuuta 174621. elokuuta 1813) oli Ruotsin kuningatar vuosina 17711792. Hän oli Ruotsin kuningas Kustaa III:n puoliso ja Tanskan kuningas Fredrik V:n tytär.

Sofia Magdalena kihlattiin poliittisista syistä jo 5-vuotiaana Ruotsin kruununprinssi Kustaalle. Avioliitto solmittiin vuonna 1766.

Sofia Magdalena ja Kustaa eivät suoranaisesti vihanneet toisiaan, mutta suhde oli hyvin viileä. Kaksi hyvin erilaista ihmistä oli pakotettu yhteen poliittisista syistä: Sofia Magdalena oli uskonnollinen ja ujo nainen, kun taas Kustaa oli vapaamielinen ja vilkasluonteinen mies. Sofia Magdalenalla ei ollut kulttuuriharrastuksia, kun taas Kustaa rakasti teatteria ja oopperaa.

Sofia Magdalenan viihtymistä Ruotsin hovissa heikensi myös ilkeä anoppi Loviisa Ulriika, sillä Kustaan avioliitto oli solmittu vastoin hänen tahtoaan, eikä hän tullut toimeen nuoren miniänsä kanssa. Kun Sofia Magdalena synnytti Ruotsille vuonna 1778 kruununperillisen, laittoi anoppi liikkeelle huhun, jonka mukaan lapsen isä olisi joku muu kuin Kustaa. Huhu oli melko uskottava, sillä Kustaalla oli suvunjatkamiseen liittyviä vaikeuksia. Oli miten oli, tuollainen huhu vahingoitti tietenkin suuresti Sofia Magdalenan mainetta.

Myöskään lapsista ei ollut iloa Sofia Magdalenalle. Kruununprinssi Kustaa Aadolfin kasvatukseen hän ei saanut osallistua ollenkaan, ja toinen poika kuoli jo vauvaiässä. Vähitellen Sofia Magdalena vetäytyi yhä enemmän omiin oloihinsa.

Kustaa III murhattiin vuonna 1792. Tämä ei juurikaan muuttanut Sofia Magdalenan elämää. Viimeiset vuotensa hän omisti hyväntekeväisyydelle.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sofia Magdalena.