Luettelo Ruotsin kuningattarista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin kuningattarista.

Ruotsin kuningattarista useimmat ovat olleet hallitsevan kuninkaan puolisoita. Kristiina oli hallitseva kuningatar vuosina 1632-1654. Ulriika Eleonoora oli hallitseva kuningatar vuosina 1718-1720 ja sen jälkeen kuningatar hallitsevan kuninkaan puolisona vuoteen 1741.lähde?

Jako hallitsijasukuihin menee hallitsevan puolison syntyperän mukaan. Luettelossa eivät ole mukana valtionhoitajien puolisot, jos valtionhoitajasta ei myöhemmin tullut kuningasta.

Eerik Voittoisan suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut
Sigrid Storråda Sigrid and olaf.jpg Eerik Voittoisa noin 960 970-luku 980-luku/990-luku
avioero
1020?
Swiatoslawa Puolalainen POL Przemysł II 1295 COA.svg noin 968? 980/990-luku? 995 1014?
Estrid Schackpjäsdrottning från 1000-talet Olavi Sylikuningas 979 n. 1000? 1022 1035
Gunhild Anund Jakob noin 1010 ? 1022 1050 1060
Astrid Nialintytär Emund Vanha ? noin 1040? 1050 1060?
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut

Stenkilin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut
Helena (Ruotsin kuningatar) Schackpjäsdrottning från 1000-talet Inge vanhempi 1065 ? 1079/1080 1105 1140
Ingegerd Haraldintytär Coat of Arms of Norway (1924) non crown.png Filip (Ruotsi) 1046 1095 tai 1096 1105 1118 1120
Täljen Ragnhild ?? Målning av Ragnhild från cirka 1350 i Enångers kyrka Inge nuorempi 1075 ? 1105/1110 1117
Ulvhild Håkanintytär 1095 1117 1125
Rikissa Puolalainen POL Przemysł II 1295 COA.svg Maunu Niilonpoika Vahva 1106 1127 1130
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut

Sverkerin ja Eerikin suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut
Ulvhild Håkanintytär Sverker vanhempi 1134 1148
Rikissa Puolalainen POL Przemysł II 1295 COA.svg 1148 1150-luku
Kristina Björnintytär Arms of Denmark.svg Eerik Pyhä 1120-luku 1149 tai 1150 1156 1160 1170
Birgitta Haraldintytär Coat of Arms of Norway (1924) non crown.png Maunu II Henrikinpoika 1130 ? 1160 1161 1209
Kristina Stigintytär Hvide Hvide Dynasty escutcheon (scan 2008).jpg Kaarle Sverkerinpoika 1145 1164 1167 1200
Cecilia Juhanantytär Knuut Eerikinpoika Noin 1145 1160 1167 1193
luostariin
1193 jälkeen
Benedikta Ebbentytär Hvide Dynasty escutcheon (scan 2008).jpg Sverker II Kaarlenpoika 1160-talet Noin 1185 1195/1196 1199/1200
Ingegärd Birgerintytär COA family sv Magnus Ladulås.svg 1180 1200 1208 1230?
Rikissa Tanskalainen Richeza of Sweden (1210) effigy (drawing c 1860).jpg Eerik X Knuutinpoika 1190 tai 1191 1210 1216 1220
Helena Pedersdotter Strange Knuut Pitkä noin 1200 noin 1225 1229 1234 1255
Katarina Sunesdotter Catherine of Sweden (1244) effigy 1905.jpg Eerik XI Eerikinpoika 1215 n 1243 tai 1244 1250 1250-luku
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut

Bjälbo-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut
Sofia Eerikintytär Sophia of Sweden (1260) seal image 1905.jpg Valdemar Birgerinpoika 1241 1260 1275 1286
Helvig Haelwig of Sweden seal image c 1300 (photo 1905).jpg Maunu Ladonlukko 1250-luku 1276 1290 noin 1324?
Märta Eerikintytär Birgers och Märtas gravsten Birger Maununpoika 1277 November 1298 1318 1341
Blanka Namurilainen Blanka Namur.jpg Maunu Eerikinpoika 1320 1335 1363
Baijerin Beatrix Gravsten för dem som har begravts i Stockholms svartbrödrakloster, däribland Beatrix Eerik Maununpoika (kuningas) ? 1355 tai 1356 1356 1359 1359
Margareeta I Margaret of Denmark, Norway & Sweden (1389) effigy 2010 (2).jpg Haakon VI Maununpoika Våren 1353 1363 1364 1412
Rikardis Schweriniläinen Richardice of Sweden cenotaph effigy 2010 (2).jpg Albrekt Mecklenburgilainen 1348 1365 1377
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut

Kalmarin unionin aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut
Filippa Philippa of England-Herman Wilhelm Bissen2.jpg Eerik XIII Pommerilainen 1394 1406 1430
Katariina Kaarlentytär Katarinas gravsten Kaarle VIII Knuutinpoika Bonde 1418 1438 1438
lokakuu
1440 1450
Dorotea Brandenburgilainen Dorothy of Denmark, Norway & Sweden (1445) 1440s.jpg Kristoffer Baijerilainen 1430 1445 1448
Dorotea Brandenburgilainen Dorothy of Denmark, Norway & Sweden (1445) 1440s.jpg Kristian I [[[1449]] 1457 1464 1495
Kristiina Abrahamintytär Kaarle VIII Knuutinpoika Bonde 1470
Kristiina Saksilainen Dronning-Christine.jpg Hannu I 1461 1478 1497 1501 1521
Elisabet Itävaltalainen (1501–1526) Isabella of Spain Denmark.jpg Kristian II 1501 1515 1520 1521 1526
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut

Vaasa-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut
Katariina Saksi-Lauenburgilainen Catherine of Sweden (1531) effigy 2007.jpg Kustaa Vaasa 1513 1531 1535
Margareeta Leijonhufvud Margaret of Sweden (1536) by Johan Baptista van Uther.jpg 1516 1536 1551
Katariina Stenbock KatarinaStenbock.JPG 1535 1552 1560 1621
Kaarina Maununtytär Stenrelief av Karin Månsdotter i Åbo domkyrka..jpg Eerik XIV 1550 1567 1568 1612
Katariina Jagellonica Cranach the Younger Catherine Jagiellon.jpg Juhana III 1526 1562 1568 1583
Gunilla Bielke Gunilla Bielke.jpg 1568 1585 1592 1597
Anna Itävaltalainen Szwankowski Anna of Austria.jpg Sigismund 1573 1592 1592 1598
Kristiina (Holstein-Gottorpin herttuatar) Christina of Sweden (1573) c 1610.jpg Kaarle IX 1573 1592 1599 1611 1625
Brandenburgin Maria Eleonoora Maria Eleonora of Brandenburg.JPG Kustaa II Aadolf 1599 1620 1632 1655
Kristiina Swedish queen Drottning Kristina portrait by Sébastien Bourdon stor.jpg - 1626 - 1632 1654
Luopui kruunusta
1689
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut

Pfalzin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut Lähteet
Hedvig Eleonoora Hedwig Eleanor of Sweden c 1655 by David von Krafft.jpg Kaarle X Kustaa 23. lokakuuta 1636 1654 1660 1715
Ulriika Eleonoora (vanhempi) Ulrica Eleanor of Sweden (1680) 1677 by Jacques D’Agar.jpg Kaarle XI 11. syyskuuta 1656 1680 1693
Ulriika Eleonoora (nuorempi) Ulrica Eleanor of Sweden (1688) c 1725 by Georg Engelhard Schröder.jpg Frederik I 18. huhtikuuta 1676 1715 1718 (hallitsijana)
1720 (puolisona)
1741
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut Lähteet

Holstein-Gottorpin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut Lähteet
Loviisa Ulriika Luise Ulrika of Prussia by Antoine Pesne- 1744 ca.jpg Aadolf Fredrik 24. heinäkuuta 1720 1744 1751 1771 1782
Sofia Magdalena Pilo Swedish Queen Consort.jpg Kustaa III 3. heinäkuuta 1746 1766 1771 1792 1813
Fredrika Dorotea Frederica of Sweden 1850 by Eric Bogislaus Skjöldebrand.jpg Kustaa IV Aadolf 12. maaliskuuta 1781 1797 1809 1826
Charlotta (Ruotsin kuningatar) Charlotte of Sweden & Norway c 1809.jpg Kaarle XIII 22. maaliskuuta 1759 1774 1809 1818 1818
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut Lähteet

Bernadotte-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut Lähteet
Desideria Desiree-Clary 1822.jpg Kaarle XIV Juhana 8. marraskuuta 1777 17. elokuuta 1798 5. helmikuuta 1818 8. maaliskuuta 1844 17. joulukuta 1860
Josefina (Ruotsin kuningatar) Josephine of Sweden & Norway 1837 by Fredric Westin.jpg Oskar I 14. maaliskuuta 1807 19. kesäkuuta 1823 8. maaliskuuta 1844 8. heinäkuuta 1859 7. kesäkuuta 1876
Lovisa (Ruotsin kuningatar) Drottning Lovisa av Sverige omkring 1865.jpg Kaarle XV 5. elokuuta 1828 19. kesäkuuta 1850 8. heinäkuuta 1859 30. maaliskuuta 1871
Sofia (Ruotsin kuningatar) Sofia of Sweden (1857) c 1872.jpg Oskar II 9. heinäkuuta 1836 6. kesäkuuta 1857 18. syyskuuta 1872 8. joulukuuta 1907 30. joulukuuta 1913
Viktoria (Ruotsin kuningatar) Queenvictorias.jpg Kustaa V 7. elokuuta 1862 20. syyskuuta 1881 8. joulukuuta 1907 4. huhtikuuta 1930
Louise (Ruotsin kuningatar) Bundesarchiv Bild 102-00145A, Louise von Schweden.jpg Kustaa VI Aadolf 13. heinäkuuta 1889 3. marraskuuta 1923 29. lokakuuta 1950 7. maaliskuuta 1965
Silvia (Ruotsin kuningatar) Silvia Astrid Lindgren Memorial Award 2010-84.jpg Kaarle XVI Kustaa 23. joulukuuta 1943 19. kesäkuuta 1976
Nimi Kuva Puoliso Synt. Avioliitto Kuningatar vuodesta Vuoteen Kuollut Lähteet

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lindqvist, Herman: Historien om alla Sveriges drottningar: från myt och helgon till drottning i tiden. Tukholma: Norstedt, 2006. ISBN 978-91-1-301524-8.
  • Blom, Tomas: Drottningar i Sverige. Lund: Historiska media, 2009. ISBN 978-91-85873-63-0.