Snatch – hävyttömät

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Snatch – hävyttömät
Snatch
Snatch Movie Poster.jpg
Ohjaaja Guy Ritchie
Käsikirjoittaja Guy Ritchie
Tuottaja Matthew Vaughn
Säveltäjä Noel Gallagher
Massive Attack
Pääosat Jason Statham
Stephen Graham
Adam Fogerty
Brad Pitt
Rade Šerbedžija
Benicio del Toro
Vinnie Jones
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Ensi-ilta 2000
Kesto 103 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Snatch – hävyttömät on Guy Ritchien ohjaama komediallinen rikoselokuva vuodelta 2000. Elokuvan keskeisissä pääosissa ovat Jason Statham, Brad Pitt, Rade Šerbedžija, Stephen Graham ja Adam Fogerty.

Snatch menestyi erinomaisesti elokuvissa sekä oli kriitikoiden kehuma. Budjetti oli 10 miljoonaa ja keräsi yli 30 miljoonan lipputulot Yhdysvalloissa, kun taas Isossa-Britanniassa summa oli 12 miljoonaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan juoni koostuu ikään kuin kahdesta toisiinsa yhdistyvästä tarinasta, jotka molemmat tapahtuvat Lontoossa. Ensimmäisen tarinan perustana on 84:n karaatin timantti, jonka Franky Four Fingers varastaa myydäkseen sen newyorkilaiselle Aville. Asetelmaa sekoittaa kuitenkin entinen KGB-agentti Puukko-Boris, joka palkkaa kolme amatööriä varastamaan himotun timantin itselleen.

Toisen juonen keskeisempänä henkilönä toimii nyrkkeilypromoottori Turkish, joka on ystävänsä Tommyn kanssa ostamassa asuntovaunua ”mustalaisilta”. Turkishin ja Tommyn henkivartija George joutuu kahnauksiin mustalaisten kanssa ja päätyy ottelemaan erään näistä, Mickey O'Neillin, kanssa. George tyrmätään. Huonoon kuntoon mennyt henkivartija on yksi Turkishin luottonyrkkeilijöistä ja nyt hänen tilalleen tarvittaisiin uusi nyrkkeilijä – seuraavat nyrkkeilykisat ovat jo parin päivän kuluttua. Turkish päätyy lopulta henkivartijansa tyrmänneeseen Mickeyyn. Ongelmana on kuitenkin se, että Mickeyn pitäisi hävitä ottelu neljännessä erässä mutta tämä ei suostu häviämään.

Yhtäläisyydet muiden elokuvien kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sisältää samanlaisia teemoja kuten Guy Ritchien ensimmäinen pitkä elokuva Puuta, heinää ja muutama vesiperä. Lisäksi muun muassa kohtaus, jossa Vinnie Jonesin näyttelemä Tony läimäyttää auton oven kiinni jolloin se paukahtaa erään gangsterin päähän, on samanlainen kuin kohtaus Puuta, heinää ja muutama vesiperä -elokuvassa. Ritchie käytti myös ensimmäisessä elokuvassaan esiintyneitä Vinnie Jonesia, Jason Stathamia ja Jason Flemyngia myös Snatchissa. Snatchilla on juonellisia yhtäläisyyksiä myös Quentin Tarantinon vuonna 1994 ohjaaman elokuvan Pulp Fiction kanssa. Kummassakin elokuvassa hahmojen toimintaa motivoi jokin arvokas tavara, Snatchissa timantti ja Pulp Fictionissa salaperäinen salkku. Kummankin elokuvan juoneen liittyy myös järjestetty nyrkkeilyottelu.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Jason Statham   …  Turkish  
  Stephen Graham   …  Tommy  
  Adam Fogerty   …  George  
  Brad Pitt   …  Mickey O'Neill  
  Rade Šerbedžija   …  Puukko-Boris  
  Lennie James   …  Solomon  
  Mike Reid   …  Douglas Denovitz  
  Dennis Farina   …  Avi  
  Benicio del Toro   …  Frankie Four-Fingers  
  Vinnie Jones   …  Bullet Tooth Tony  
  Alan Ford   …  Brick Top  
  Jason Flemyng   …  Darren, Mickeyn ystävä