Snatch – hävyttömät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Snatch – hävyttömät
Snatch
Elokuvan virallinen juliste.
Elokuvan virallinen juliste.
Ohjaaja Guy Ritchie
Käsikirjoittaja Guy Ritchie
Tuottaja Matthew Vaughn
Säveltäjä
Kuvaaja Tim Maurice-Jones
Leikkaaja Jon Harris
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 2000
Kesto 103 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10 000 000 $
Tuotto 83 557 872 $[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Snatch – hävyttömät on Guy Ritchien ohjaama komediallinen rikoselokuva vuodelta 2000. Elokuvan keskeisissä pääosissa ovat Jason Statham, Brad Pitt, Rade Šerbedžija, Stephen Graham ja Adam Fogerty.

Snatch menestyi erinomaisesti elokuvissa sekä oli kriitikoiden kehuma. Budjetti oli 10 miljoonaa ja keräsi yli 30 miljoonan lipputulot Yhdysvalloissa, kun taas Isossa-Britanniassa summa oli 12 miljoonaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan juoni koostuu ikään kuin kahdesta toisiinsa yhdistyvästä tarinasta, jotka molemmat tapahtuvat Lontoossa. Ensimmäisen tarinan perustana on 84 karaatin timantti, jonka Franky Four Fingers varastaa myydäkseen sen newyorkilaiselle Aville. Asetelmaa sekoittaa kuitenkin entinen KGB-agentti Puukko-Boris, joka palkkaa kolme amatööriä varastamaan himotun timantin itselleen.

Toisen juonen keskeisenä henkilönä toimii nyrkkeilypromoottori Turkish, joka on ystävänsä Tommyn kanssa ostamassa asuntovaunua ”mustalaisilta”. Turkishin ja Tommyn henkivartija George joutuu kahnauksiin mustalaisten kanssa ja päätyy ottelemaan erään näistä, Mickey O’Neillin, kanssa. George tyrmätään. Huonoon kuntoon mennyt henkivartija on yksi Turkishin luottonyrkkeilijöistä ja nyt hänen tilalleen tarvittaisiin uusi nyrkkeilijä – seuraavat nyrkkeilykisat ovat jo parin päivän kuluttua. Turkish päätyy lopulta hänen henkivartijansa tyrmänneeseen Mickeyyn. Ongelmana on kuitenkin se, että Mickeyn pitäisi hävitä ottelu neljännessä erässä mutta tämä ei suostu häviämään.

Yhtäläisyydet muiden elokuvien kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sisältää samanlaisia teemoja kuten Guy Ritchien ensimmäinen pitkä elokuva Puuta, heinää ja muutama vesiperä. Lisäksi muun muassa kohtaus, jossa Vinnie Jonesin näyttelemä Tony läimäyttää auton oven kiinni jolloin se paukahtaa erään gangsterin päähän, on samanlainen kuin kohtaus Puuta, heinää ja muutama vesiperä -elokuvassa. Ritchie käytti myös ensimmäisessä elokuvassaan esiintyneitä Vinnie Jonesia, Jason Stathamia ja Jason Flemyngia myös Snatchissa. Snatchilla on juonellisia yhtäläisyyksiä myös Quentin Tarantinon vuonna 1994 ohjaaman elokuvan Pulp Fiction kanssa. Kummassakin elokuvassa hahmojen toimintaa motivoi jokin arvokas tavara, Snatchissa timantti ja Pulp Fictionissa salaperäinen salkku. Kummankin elokuvan juoneen liittyy myös järjestetty nyrkkeilyottelu.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Jason Statham    Turkish  
  Stephen Graham    Tommy  
  Adam Fogerty    George  
  Brad Pitt    Mickey O'Neill  
  Rade Šerbedžija    Puukko-Boris  
  Lennie James    Solomon  
  Mike Reid    Douglas Denovitz  
  Dennis Farina    Avi  
  Benicio del Toro    Frankie Four-Fingers  
  Vinnie Jones    Bullet Tooth Tony  
  Alan Ford    Brick Top  
  Jason Flemyng    Darren, Mickeyn ystävä  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Snatch (2000) Box Office Mojo. Viitattu 2.3.2018.