Slåttmossen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slåttmossen

Slåttmossen on suo ja luonnonsuojelualue Helsingin Jakomäessä. Se on Helsingin ainut tyypillinen keidassuo. Alue rauhoitettiin 13. joulukuuta 1995. Suojelualueen pinta-ala on 7,4 hehtaaria, joka on täysin Helsingin puolella. Itse suo jatkuu suojelemattomana Vantaan puolelle Vaaralaan.[1][2] Suo on Helsingin suojelluista soista laajin ja edustavin.

Suolle rakennettiin 700 metriä pitkä luontopolku rasteineen ja pitkospuineen vuonna 1998. Rauhoitusalueen pinta-alasta on luonnontilaista keidasrämettä 2,8 hehtaaria, isovarpurämettä 2,8 hehtaaria, nevakorpea 0,1 hehtaaria ja turvekangasta 1,7 hehtaaria. Suon keskiosa on aukeata ja muodostunut kuivahkoista rahkarämejänteistä eli kermeistä ja niiden välistä vetisistä nevapainanteista eli kuljuista. Suon reunaosat ovat isovarpuista rämettä.

Suolla kasvaa sellaisia karuimpien räme- ja nevatyyppien tunnuskasveja, joita ei muualta Helsingistä tapaa. Kasvillisuutta edustavat muun muassa tupasvilla, karpalo, variksenmarja, suokukka ja pyöreälehtikihokki. Alkukesällä tupasvillan valkoiset kukkatähkät täplittävät suota, myöhemmin kesän mittaan kukillaan väriä ja tuoksuja antavat myös suopursu ja kanerva. Suon perhos- ja hyönteislajisto on myös edustava.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin kaupungin ympäristökeskus: Slåmossenin luonnonsuojelualueen opastetaulu.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsingin luonnonsuojelualueet 2001, s. 38. Helsingin kaupungin ympäristökeskus. ISBN 951-718-627-4.
  2. a b Helimäki, Jussi (toim.): Lumoava Helsinki, s. 175. helsingin kaupunki, ympäristökeskus, 2017. ISBN 978-951-37-7180-5.