Slåttmossen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slåttmossen

Slåttmossen on suo ja luonnonsuojelualue Helsingin ja Vantaan rajalla. Vantaan puoleinen alue suosta kuuluu Vaaralan kaupunginosaan ja Helsingin puoleinen alue Jakomäen osa-alueeseen Suurmetsän kaupunginosassa. Suo on ainoa keidassuo Helsingissä. Suojelualueen pinta-ala on 7,5 hehtaaria, josta kaikki on Helsingin puolella.[1] Alue rauhoitettiin 13. joulukuuta 1995.[2] Suo on Helsingin suojelluista soista laajin ja edustavin.

Suolle rakennettiin 700 metriä pitkä luontopolku rasteineen ja pitkospuineen vuonna 1998. Rauhoitusalueen pinta-alasta on luonnontilaista keidasrämettä 2,8 hehtaaria, isovarpurämettä 2,8 hehtaaria, nevakorpea 0,1 hehtaaria ja turvekangasta 1,7 hehtaaria. Suon keskiosa on aukeata ja muodostunut kuivahkoista rahkarämejänteistä eli kermeistä ja niiden vetisistä nevapainanteista eli kuljuista. Suon reunaosat ovat isovarpuista rämettä.

Suolla kasvaa sellaisia karuimpien räme- ja nevatyyppien tunnuskasveja, joita ei muualta Helsingistä tapaa. Kasvillisuutta edustavat muun muassa tupasvilla, karpalo, variksenmarja, suokukka ja pyöreälehtikihokki. Alkukesällä tupasvillan valkoiset kukkatähkät täplittävät suota, myöhemmin kesän mittaan kukillaan väriä ja tuoksuja antavat myös suopursu ja kanerva. Suon perhos- ja hyönteislajisto on myös edustava.[3][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin kaupungin ympäristökeskus: Slåttmossenin luonnonsuojelualueen opastetaulu

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helimäki, Jussi (toim.): Lumoava Helsinki, s. 175. helsingin kaupunki, ympäristökeskus, 2017. ISBN 978-951-37-7180-5.
  2. Slåttmossenin kohosuo Helsingin kaupunki. Viitattu 9.9.2020.
  3. Helsingin luonnonsuojelualueet 2001, s. 38. Helsingin kaupungin ympäristökeskus. ISBN 951-718-627-4.