Tämä on lupaava artikkeli.

Suokukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suokukka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Suku: Suokukat Andromeda
Laji: polifolia
Kaksiosainen nimi

Andromeda polifolia
L.

Katso myös

  Suokukka Wikispeciesissä
  Suokukka Commonsissa

Suokukka (Andromeda polifolia) on pohjoisen pallonpuoliskon turvesoilla kasvava myrkyllinen varpu.[2] Se on kanervakasveihin kuuluvan sukunsa ainoa laji.[3] Suokukka sisältää myrkyllistä andromedotoksiinia, kuten vaiverokin (Chamaedaphne calyculata).

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suokukka kasvaa 20–30 cm korkeaksi. Talven yli säilyvät nahkeat lehdet ovat varressa kierteisesti. Lehden lapa on 1–4 cm pitkä, muodoltaan tasasoukka tai pitkulainen, suippokärkinen ja laidoiltaan taakäänteinen. Alta lehdet ovat väriltään harmaanvalkoisia. Vaaleanpunaiset, pitkäperäiset nuokkuvat kukat ovat nelittäin tai viisittäin haarojen kärjessä. Kukan teriö on viisiliuskainen, 5–8 mm pitkä ja ruukkumainen. Suokukka kukkii Suomessa kesäkuussa, Lapissa vasta heinäkuussa. Hedelmänä on kota.[2] Suokukan maavarsisto ja juuristo on laaja, ja voi ulottua aina puolen metrin syvyyteen ja kasvaa kaksi metriä pitkäksi.[4]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suokukkaa tavataan Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan havumetsävyöhykkeen turvesoilla. Levinneisyysalue ulottuu Isosta-Britanniasta, Ranskasta ja Alppien alueelta itään läpi Keski- ja Pohjois-Euroopan aina Venäjän Kaukoitään ja Japaniin saakka. Lajia tavataan edelleen Alaskassa, Kanadassa ja Yhdysvaltain pohjoisosissa. Pohjois-Amerikan itäosissa esiintyy lajin toinen alalaji, ssp. glaucophylla.[5] Suomessa suokukka on yleinen koko maassa. Runsaimmin sitä tavataan Pohjois-Suomessa.[6]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suokukka kasvaa avosoilla, kuten rämeillä, nevoilla ja lettomättäillä, usein yhdessä karpalon kanssa.[2]

Kasvitaudit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suokukkapöhön vaivaamia suokukan lehtiä.

Suokukassa saattaa joskus tavata hyvin kookkaita ja vahvan violetinsävyisiä lehtiä. Lehdet ovat lajille tyypillisen sienitaudin, suokukkapöhön (Exobasidium karstenii) vaivaamia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oulun kasvit. Piimäperältä Pilpasuolle. Toim. Kalleinen, Lassi & Ulvinen, Tauno & Vilpa, Erkki & Väre, Henry. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Norrlinia 11 / Oulun kaupunki, Oulun seudun ympäristövirasto, julkaisu 2/2005. Yliopistopaino, Helsinki 2005.
  • Retkeilykasvio. Toim. Hämet-Ahti, Leena & Suominen, Juha & Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki 1998.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maiz-Tome, L.: Andromeda polifolia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.1. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.8.2016. (englanniksi)
  2. a b c Retkeilykasvio 1998, s. 210.
  3. Arne Anderberg: Den virtuella floran: Roslingar Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 27.12.2010. (ruotsiksi)
  4. a b Oulun kasvit 2005, s. 207.
  5. Arne Anderberg: Den virtuella floran: Rosling Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 27.12.2010. (ruotsiksi)
  6. Lampinen, R. & Lahti, T. 2010: Kasviatlas 2009: Suokukan levinneisyys Suomessa. Helsingin yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki. Viitattu 27.12.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]