Skufia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Munkki käyttää venäläismallista skufiaa

Skufia on ortodoksisen papiston ja munkkien käyttämä päähine. Skufian muoto vaihtelee eri maissa matalasta silinterimäisestä myssystä suippokärkiseen päähineeseen. Suomessa käytetään slaavilaisen perinteen mukaista suippokärkistä skufiaa, mutta joillakin papeilla on myös kreikkalainen silinterimäinen malli, jonka ovat itse hankkineet tai saaneet lahjaksi Kreikassa.

Suomessa skufian käyttöoikeuden saa lukijaksi vihittäessä, mutta se voidaan myöntää myös vihkimättömälle ansiokkaasta palvelusta. Samoin luostareissa myös vihkimättömät palvelijat, esimerkiksi miespuoliset talkoolaiset, saavat pitää skufiaa; aiemmin jopa pikkupojatkin puettiin luostareissa skufiaan ja viittaan.

Skufia on, muista kirkollisista päähineistä poiketen, luostarien ulkopuolella nimenomaan ulkopäähine; kirkossa sitä ei pidetä muulloin kuin ristisaattoihin valmistauduttaessa sekä pääsiäisyönä saaton jälkeen pääsiäisyöpalveluksen aikana.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.