Kamilavka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäläismallinen, naimisissa olevan papiston kamilavka.

Kamilavka on kirkollinen, sylinterin muotoinen päähine, jota käyttävät ortodoksiset munkit, papit ja piispat. Kamilavka juurtaa juurensa Bysantista, jossa samankaltaista päähinettä käytettiin yleisesti miesten päähineenä. Kreikkalaisessa perinteessä käytetään ”räystäällistä” kamilavkaa, jossa on noin parin sentin levyinen ”räystäs” päähineen yläosassa. Sen täsmällinen nimi on kalymafkion, joskin puhekielessä käytetään hiukan harhaanjohtavaa kamilavka-nimitystä.

Venäläisessä kamilavkassa ei ole ”räystästä” vaan päähine on kokonaan sylinterin muotoinen, yläosastaan hieman laajeneva. Venäläisessä perinteessä luostaripapisto käyttää mustaa kamilavkaa ja naimisissa oleva papisto sinistä tai violettia. Kreikkalaisessa perinteessä kamilavka on aina musta.[1]

Venäjän kirkko käyttää kamilavkaa myös ansiomerkkinä; siellä ansioituneelle papille tai diakonille voidaan myöntää oikeus käyttää purppuranväristä kamilavkaa.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korennaya (Kursk Root) Hermitage of the Birth of the Holy Theotokos: Monastic Clothing kurskroot.com. Viitattu 1.11.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.