Skotlannin Valioliiga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skotlannin Valioliiga
Laji jalkapallo
Maa(t)  Skotlanti
Perustettu 2013
Edeltäjä Scottish Premier League
Joukkueita 12
Hallitseva mestari Celtic (2022)
Eniten mestaruuksia Celtic (8)
Sarjataso 1
Alempi taso Mestaruussarja
Sivusto spfl.co.uk

Skotlannin Valioliiga (engl. Scottish Premiership) on Skotlannin miesten jalkapallon korkein sarjataso. Sarja perustettiin vuonna 2013 Scottish Premier Leaguen tilalle, joka myös kääntyi suomeksi Valioliiga. Uusi Scottish Premiership perustettiin vuonna 2013, kun korkein sarjataso yhdistettiin toisen, kolmannen ja neljännen sarjaportaan kanssa Scottish Professional Football Leagueksi.

Pelisysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liigassa 12 joukkuetta kohtaavat kauden aikana jokainen kolme kertaa toisensa, minkä jälkeen kuusi parasta ja kuusi viimeistä pelaavat keskenään yhden kierroksen. Liigan voittaja pääsee Mestarien liigan karsintoihin. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet karsivat paikoista UEFA:n Eurooppa-liigaan. Viimeiseksi sijoittunut joukkue putoaa Mestaruussarjaan ja Mestaruussarjan ensimmäinen nousee Valioliigaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvulle asti Scottish Football Leaguen sarjasysteemi koostui kahdesta divisioonasta, 1. ja 2. divisioonasta, joiden välillä joukkueet nousivat ja putosivat. 1970-luvun puolivälissä systeemiä muutettiin siten, että liigan sarjatasojen määrä nostettiin kolmeen. 1990-luvulla perustettiin vielä neljänneksi korkein sarjataso, 3. divisioona.

Vuonna 1998 ylimmän sarjatason seurat erosivat Skotlannin jalkapalloliigasta ja perustivat nykyisen valioliigan. Aikaisemmin sponsorirahat oli jaettu kaikkien jalkapalloliigan divisioonien seurojen kesken. Aluksi valioliigassa pelasi vain 10 joukkuetta, mutta sittemmin joukkueita otettiin mukaan kaksi lisää. Nykyinen pelisysteemi, jossa viimeinen kierros pelataan kahtena kuuden joukkueen ryhmänä, astui voimaan vuonna 2000.

Vuonna 2013 korkein sarjataso yhdistettiin Scottish Professional Football Leagueksi Skotlannin toisen, kolmannen ja neljännen sarjaportaan kanssa. Premiershipin sarjajärjestelmä ei muuttunut Premier Leagueen nähden.

Joukkueet kaudella 2021–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[1]

Huom! 1891–1997 ovat valiodivisioonan mestareita. Korostetut ovat Skotlannin Premier Leaguen mestareita (1998–2012) ja vuodesta 2013 eteenpäin Scottish Premiershipin mestareita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Scotland – List of Champions rsssf. Viitattu 5.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.