Sivakka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sivakkavaara)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kylää Nurmeksella. Oulun kaupungin vuokra-asuntoyhtiötä käsittelee artikkeli Sivakka-yhtymä.

Sivakka eli Sivakkavaara on kylä Nurmeksen Valtimolla, Pohjois-Karjalassa. Se sijaitsee n. 20 kilometriä Valtimon keskustasta Kuhmoon päin, erämaiden keskellä. Asukkaita on n. 20. Kylän asutukset sijaitsevat Sivakkajärven lähellä. Järvestä laskee Valtimon vesistöön Sivakkajoki. Sivakassa on kaksi kyläkeskittymää: Sivakka ja Peri-Sivakka. Peri-Sivakan talot sijaitsevat korkealla vaaralla. Sivakkavaara on Valtimon Rasimäen kanssa eräs Suomen eniten tutkituista kylistä.lähde? Vaaran laella on jopa omenapuu tuottanut hedelmää, koska halla ei ole siellä ollut uhkana toisin kuin alavammilla mailla. Alueelta on löydetty mm. vuolukivi- ja hopeaesiintymä, joita ei ole katsottu kannattavaksi vielä hyödyntää.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivakkaan saapuivat ensimmäiset asukkaat 1500-luvulla Autiojärven ranta-alueelle. Koska Peri- Sivakasta on löytynyt merkkejä ortodoksisesta kalmistosta, on arveltu heidän olleen karjalaisia. Noista varhaisista asutuksista on merkkinä järven nimi ja asuinpaikkojen jäänteet järven rannoilla. Asukkaat elivät pyytämästään riistasta ja kalasta. Myöhemmin alettiin raivata kaskea Sivakan vaaroille.

Kylän oma koulu valmistui vuonna 1935. Koulu lakkautettiin oppilaspulan takia 1980-luvulla. Koulussa on parhaimmillaan ollut oppilaita 1950- ja 1960-luvuilla 70 oppilasta. Nykyisin koululla järjestetään erilaista ohjelmaa. Asukkaita kylässä oli enimmillään 1950-luvulla yli 300. Sivakan viimeisin savupirtti Koiravaaran Yläpihassa oli käytössä vuoteen 1935.

Nimistöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivakka tarkoittaa suksea. Sivakan kylässä on perimätiedon mukaan käynyt hiihtäen verovouti Simon Affleckin renki, joka Myllypuron rinteessä oli kaatunut ja katkaissut suksensa. Tästä syystä hän joutui tekemään matkaa yhdellä suksella ja kirosi kylän Sivakaksi.

Toisen tarinan mukaan nimi Sivakka tulee, kun Hilippa Vornanen Itä-Karjalasta oli hiihtänyt Mujejärveltä Sivakan kautta Maanselkään. Ja sillä matkalla katkesi suksi Sivakassa, josta kerrotaan kylän nimen tulleen.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]