Sitruunahai

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sitruunahai
Lemonshark (2).jpg
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Elasmobranchii
Lahko: Luomihaikalat Carcharhiniformes
Heimo: Tiikerihait Carcharhinidae
Suku: Negaprion
Laji: brevirostris
Kaksiosainen nimi

Negaprion brevirostris
(Poey, 1868)

Sitruunahain levinneisyys
Sitruunahain levinneisyys
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sitruunahai Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sitruunahai Commonsissa

Sitruunahai (Negaprion brevirostris) on tiikerihaiden heimon hailaji. Sitä tavataan Atlantin rannikoilla Yhdysvaltojen New Jerseystä Brasiliaan ja paikoin Länsi-Afrikassa sekä Tyynenmeren rannikolla Amerikassa. Sitruunahait viihtyvät parhaiten rannikkovesissä, kuten koralliriutoilla ja mangroverannikoilla. Laji voi kasvaa 3 metriä pitkäksi.

Sitruunahain pääravintoa ovat kalat, joista suurin osa on luukaloja, kuten monnejalähde? ja piikkimakrilleja. Se saattaa myös syödä rauskuja ja itseään pienempiä haita. Sitruunahailla on terävät hampaat, hyvä näkö ja erinomainen hajuaisti. Lisäksi sen kuonossa on erityisiä huokosia, jotka aistivat saaliseläimen tuottamia sähkökenttiä.

Sitruunahait eivät ole kiinnostuneita ihmisistä ja niiden on todistettu hyökänneen ihmisen kimppuun ainoastaan 22 kertaa vuodesta 1580 lähtien. Näistä tapauksista yksikään ei ole ollut kohtalokas. Ihmiset ovat sen sijaan vaarantaneet lajin kannan. Sitruunahai on suosittu myyntikala ja useita sen osia käytetään ruoan lisäksi erilaisina rohtoina. Se on myös suuren kokonsa vuoksi suosittu urheilukalastajien keskuudessa. Lisäksi hain lisääntymisalueet ovat vahingoittuneet saastumisen, katkarapujen pyynnin ja troolauksen vuoksi.

Koska sitruunahailla on muihin avovedessä eläviin haihin verrattuna poikkeuksellinen kyky ottaa happea vedestä pohjalla maatessaan, se on suosittu laji esimerkiksi yleisöakvaarioissa.

Tämä hai synnyttää kerralla 4-17 noin 60 senttimetrin pituista elävää poikasta.

Sitruunahai.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sundström, L.F.: Negaprion brevirostris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)