Sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rahoitusvakauden, rahoituspalvelujen ja pääomamarkkinaunionin pääosasto
Rooli Komission pääosasto
Virkakunta
Komissaari Thierry Breton
Pääjohtaja Kerstin Jorna
Varapääjohtaja(t) Hubert Gambs
Maive Rute
Hallinto
Sijainti Euroopan komissio
1049 Bryssel
Belgia
Verkkosivusto
Pääosaston sivut

Sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto (DG-GROW) on Euroopan komission pääosasto joka vastaa unionin toimintapolitiikasta sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Pääosaston tehtäviä hoitivat aikaisemmin sisämarkkinoiden ja palvelujen pääosasto (DG MARKT) ja yritys- ja teollisuustoiminnan pääosasto (DG ENTR).

Pääosaston poliittisena johtajana toimii Von der Leyenin komission sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton. Pääosaston pääjohtajana toimii saksalainen Kerstin Jorna ja varapääjohtajina itävaltalainen Hubert Gambs sekä virolainen Maive Rute.

Yritys ja teollisuustoiminnan pääosaston aika

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruustoiminnan kotipaikka Komissiossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidennessä (1998-2002) ja kuudennessa (2002-2006) tutkimuksen puiteohjelmassa Tutkimuspääosasto rahoitti kymmenillä ja sadoilla miljoonilla euroilla avaruustutkimusta painottaen sovellutuksia. Tuolloin puiteohjelma ei lainkaan rahoittanut satelliittien rakentamista.

Avaruustoimisto siirtyi vuonna 2006 tutkimuksen pääosastolta DG ENTiin.

7. puiteohjelmassa avaruustoiminnan tutkimusrahoitus tuli DG ENT:n kautta. Puiteohjelma rahoitti ESA:n teknisen johdon alla tehtävää GMES Sentinel-satelliittien suunnittelua ja rakentamista (ml. laukaisut avaruuteen) 700 miljoonalla eurolla ja avaruustoimintaa kaikkiaan 2007-2013 1,4 miljardilla eurolla. Samaan aikaan DG ENT rahoitti puiteohjelman ulkopuolella Galileo-paikannussatelliittijärjestelmän rakentamista 2-3 miljardin euron panostuksella. DG ENT perusti vuonna 2012 Prahaan European GNSS Supervisory Authority eli Satelliittipaikannusviraston, joka johtaa Galileon toimia.

Horisontti 2020 puiteohjelmassa, vuosina 2014-2020, DG ENT rahoittaa avaruustutkimusta noin 1,5 miljardilla eurolla. Painotus on teollisessa avaruustoiminnassa, mutta 60% rahoituksesta panostettaneen Galileo- ja Copernicus-tutkimukseen. Copernicus on GMESin uusi nimi. DG ENT on myös perustamassa eurooppalaista avaruudessa kulkevien esineiden seurantajärjestelmää (SST, Space Surveillance and Tracking). Galileo-ohjelma saa kyseisenä kautena 7 miljardin euron rahoituksen, täten se on vuosikustannuksiltaan saman kokoinen kuin Yhdysvaltain GPS on ollut.

Turvallisuustutkimuksen kotipaikka Komissiossa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudennessa puiteohjelmassa EU aloitti turvallisuusalan tutkimusohjelman. Se siirtyi seitsemättä puiteohjelmaa valmistellessa DG ENTin vastuulle. [1], tämä jatkuu Horisontti 2020-puiteohjelmassa vuosina 2014-2020.

Pääosaston johtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääjohtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varapääjohtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]