Single-8

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Single-8 on eräs kaitafilmiformaatti. Sen kehitti Japanin Fujifilm vuonna 1965 kilpailijaksi Kodakin Super 8 -formaatille.

Single-8-filminauhan leveys ja perforaatioiden mitat vastaavat Super 8 -filmiä, joten molempien formaattien filmejä voi projisoida samoilla laitteilla. Erot ovat kameraan asetettavan filmikasetin rakenteessa ja kameran mekaniikassa.

Vaikkei Single-8 olekaan koskaan tullut yhtä suosituksi kuin Super 8, tarjoaa sen erilainen kasettirakenne huomattavia etuja. Siinä missä Super 8 -kasetin rakenne on koaksiaalinen (filmin anto- ja ottokelat ovat kasetissa vierekkäin), Single-8-kasetti on B-kirjaimen muotoinen, jolloin kelat ovat ikään kuin päällekkäin. Yksinkertaisemman filmiradan ansiosta Single-8-filmiä pystyy esimerkiksi kelaamaan takaisin vapaasti, kun Super 8 -kasetti antaa tehdä näin vain joitain sekunteja kerrallaan.

Ehkä tärkeämpi tekninen etu Super 8 -formaattiin verrattuna on kuitenkin Single-8-kameroihin kiinteästi kuuluva painolevymekanismi, joka puristaa filmin tiukasti taustalevyä vasten valotettaessa. Tämä vähentää kuvan tärinää ja parantaa terävyyttä Super 8 -kasetin alkeellista vakautusmekanismia tehokkaammin.

Perinteisesti Single-8:n ja Super 8:n välillä on ollut yksi merkittävä ero myös filmien pohjamateriaalissa: Fujifilmin Single-8-filmit ovat kaikki polyesteripohjaisia, kun taas Kodakin Super 8 -filmit ovat asetaattipohjaisia. Polyesterifilmi on asetaattifilmiä kestävämpää ja ohuempaa, mutta sitä ei voi editoida liimaliitostekniikalla asetaatin tapaan. Nykyään pienemmiltä valmistajilta on kuitenkin saatavilla myös asetaattipohjaisia filmejä Single-8-kaseteissa, ja vastaavasti polyesteripohjaisia filmejä Super 8 -kaseteissa.

Single-8:lla on edelleen pieni kannattajajoukko, ja Fujifilm valmistaa ja myy yhä filmiä tässä formaatissa. Fujifilm on kuitenkin lopettanut Single-8-filmien kehittämisen Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja tarjoaa kehityspalvelua vain Japanissa. Myös Retro Enterprisesin ja Super8 Reversal Labin kaltaiset pienet toimijat myyvät ja kehittävät Single-8-filmejä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.