Silvermatalikko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Silvermatalikko (engl. Silver Bank; esp. Banco de la Plata) on Atlantin valtameressä Dominikaanisen tasavallan pohjoispuolella sijaitseva matala vesialue. Alue muodostuu lähes veden pinnan tasolle nousevasta merenpohjasta sekä koralliriutoista. Matalikon pohjoisosassa on pintahylkynä rahtilaiva Polyxeni. Hylyssä saa vierailla ainoastaan hallituksen luvalla. Alueelle on vuosisatojen aikana uponnut useita aluksia, näistä tunnetuin lienee espanjalainen aarrelaiva Nuestra Señora de la Concepción, joka ajoi karille 31. lokakuuta 1641 ja upposi.

Koska Silvermatalikko on matalavetinen alue, se on myös vaaratekijä merenkulun turvallisuudelle. Alueelle suuntaavien veneilijöiden on pyydettävä lupa.

Alue kuuluu Dominikaaniseen tasavaltaan. 14. lokakuuta 1986 Dominikaanin tasavalta perusti Silver Bank Sanctuary -nimisen suojelualueen merinisäkkäille. 5. heinäkuuta 1996 Dominikaanisen tasavallan presidentti antoi määryksen suojelualueen laajentamisesta. Alue on ollut pitkään valaiden lisääntymisalue. Turistit pääsevät alueelle opastettujen kierrosten aikana seuraamaan valaita sekä muita eläimiä.

Silvermatalikon kaakkoispuolella sijaitsee Navidadmatalikko, jonka myös kuuluu Dominikaaniselle tasavallalle. Maantieteellisesti sekä Silver- että Navidadmatalikot kuin myös luoteessa sijaitseva Mouchoirmatalikko kuuluvat Bahamasaariin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]