Nuestra Señora de la puria y limpia Concepción

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nuestra Señora de la puria y limpia Concepción tai lyhyemmin Nuestra Señora de la Concepción oli espanjalainen kauppa-alus. Alus laskettiin vesille Havannassa, Kuubassa vuonna 1620. Puurunkoinen 600 tonnin alus oli varustettu 40 tykillä, ja sen miehistön koko oli 500.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen uran kahdesta ensimmäisestä vuosikymmenestä ei ole tietoa. Vuonna 1639 Espanjan kauppavirasto (esp. Casa de la Contratación) vuokrasi aluksen ja määräsi sen 20 aluksen osaston lippulaivaksi. Laivasto purjehti Veracruziin 64 päivässä ja purki lastin. Alukset jäivät satamaan talveksi.

Laivasto lähti paluumatkalle 23. heinäkuuta 1641. Concepciónille oli lastattu 35–140 tonnia hopeaa, kultaa ja 1 200 paalia väriaineita ja muuta arvotavaraa. Lastin arvo oli 1–4 miljoonaa pesoa. Aluksen päällikkö Don Juan de Villavicenio pyysi lupaa korjata aluksensa Havannan satamassa, mutta pyyntö evättiin jopa sen jälkeen, kun laivasto joutui palaamaan takaisin satamaan Concepciónilla havaitun vuodon vuoksi. Vuoto korjattiin, ja laivasto lähti matkaan 20. syyskuuta, kuukauden verran Espanjan aarrelaivojen normaalista purjehduskaudesta myöhässä.

Kahdeksan päivää lähdön jälkeen laivasto joutui Floridan edustalla hurrikaaniin, joka upotti aluksista yhdeksän. Vain kaksi alusta jatkoi kohti Espanjaa. Myrsky tyyntyi 1. lokakuuta, ja Concepción kääntyi kohti Puerto Ricoa. Vaurioitunut alus juuttui 31. lokakuuta karille Abrojosin riutalla Hispaniolan (nyk. Haiti) pohjoispuolella, paikassa 20° 43 pohjoista leveyttä. Kahden päivän kuluttua alus hajosi merenkäynnissä. Aluksen miehistöstä 33 miestä pelastui laivaveneellä Hispaniolaan ja 240 muuta pääsi rantaan rakentamillaan lautoilla.

Hylky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylyn löytämiseksi ja lastin pelastamiseksi järjestettiin useita tutkimusmatkoja, mutta vasta vuonna 1688 kapteeni William Phips onnistui paikantamaan sen. Phipsin sukeltajat nostivat 7. helmikuuta – 19. huhtikuuta hylystä 25 tonnia hopeaa, seitsemän tykkiä ja hieman kultaa. Nostetun lastin arvo oli 250 000 puntaa.

Myöhemmin hylkyä etsivät muun muassa ranskalainen tutkimusmatkailija Jacques Cousteau miehineen sekä yhdysvaltalainen aarteenmetsästäjä Burt Webber. Cousteau miehineen löysi Silvermatalikolle 1700-luvun puolivälissä uponneen kauppalaivan. Webberin miehistö löysi Concepciónin hylyn ja nosti hylystä miljoonien dollareiden arvosta kultaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]