Veracruz (kaupunki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veracruz
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Veracruz

Koordinaatit: 19°11′25″N, 96°09′12″W

Valtio Meksiko
Osavaltio Veracruz
Aikavyöhyke UTC-6
 – Kesäaika UTC-5

Veracruz on merkittävä satamakaupunki Veracruzin osavaltiossa, Meksikossa. Se on Meksikon toiseksi suurin kaupunki Meksikonlahdella. Se sijaitsee 140 kilometrin päässä osavaltion pääkaupungista Xalapasta ja on osavaltion suurin kaupunki. Vuonna 2005 sen väkiluku oli 512 310lähde?. Kaupungista käytetään usein nimitystä Puerto de Veracruz erotuksena osavaltiosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirros Veracruzista ja San Juan de Ulúasta vuodelta 1615.

Hernán Cortésin perustama kaupunki, La Villa Rica de la Vera Cruz (’Pyhän ristin rikas kaupunki’)[1], sijaitsi noin 50 kilometriä nykyisestä Veracruzista luoteeseen. Cortés upotutti Villa Rica de la Veracruzin edustalle lähes koko laivastonsa estääkseen miehiään palaamasta Kuubaan. Perustettu uusi siirtokunta satamineen osoittautui tuulilta suojattomaksi, mistä syystä Cortés päätti etsiä satamalle suojaisemman paikan. Satama siirrettiin, mutta sen nimi pysyi muutosta huolimatta samana.

Nykyisestä Veracruzista kuusitoista kilometriä luoteeseen sijaitsee Antigua Veracruz, joksi tuon silloin uuteen paikkaan siirretyn kaupungin nimi on nykyisin vakiintunut. Cortés oli varma, että uudesta kaupungista tulisi mahtava satama ja kauppapaikka. Nykyisin Antigua sijaitsee kolmen kilometrin päässä merestä. Nykyisen Veracruzin paikalla espanjalaiset olivat käyneet jo ennen Cortésia ja ristineet seudun San Juan de Ulúaksi. Tuo nimi oli käytössä, kunnes San Juán de Ulúa, joka vähitellen oli syrjäyttänyt tärkeydessä Antigua-joen varrella sijainneen Veracruzin, sai 1600-luvun alkupuolella kaupunkioikeudet Veracruz-nimisenä. Veracruz on siis sijainnut eri paikoissa historiansa aikana.

Satelliittikuva

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hernán Cortés: Cartas y relaciónes. Buenos Aires 1945.
  • José Luis Martínez: Documentos cortesianos. Meksiko 1990.
  • Javier Clavigero: Historia antigua de México. Meksiko 1990.
  • Recopilación de leyes de las Indias. Näköispainos vuoden 1791 laitoksesta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Veracruz Encyclopaedia Britannica. Viitattu 16.11.2022. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Veracruz (kaupunki).