Siltarumpu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jalkakäytävän ali kulkeva pieni siltarumpu.

Rumpu (tai siltarumpu yleiskielessä) on tien, kevyen liikenteen väylän, liittymän tai rautatien alitse penkereen läpi rakennettu holvi, jonka kautta vesi pääsee virtaamaan penkereen toiselle puolelle, ja jonka vapaa-aukko on alle 2,0m.[1][2] Rumpu rakennetaan tyypillisesti teollisesta valmisosasta, joka voi olla esimerkiksi terästä, PVC-muovia tai betonia, mutta etenkin rautateiden alla monet rummut ovat kivirakenteisia. Rumpu on taitorakenne. Maanteiden tapauksessa rumpua voidaan kutsua maantierummuksi ja rautatien tapauksessa ratarummuksi[3]. Taitorakenteella tarkoitetaan rakennetta, jonka rakentamiseksi on laadittava lujuuslaskelmiin perustuva suunnitelma. Vaurioituessaan taitorakenne voi aiheuttaa vaaraa ihmisille tai liikenteelle.[4]

Liikenneväyliä suunniteltaessa vesiväyliä ylitettäessä lasketaan väylän yläpuolisen vesistön valunta ja arvioidaan maksimivirtaukset tulva-aikaan. Maksimivirtaus mitoittaa vaadittavan aukon. Pienemmillä virtausmäärillä voidaan käyttää erikokoisia rumpurakenteita, suuremmilla on rakennettava ylitystä varten suuriaukkoisempi silta.

Pienet rummut voivat olla esteenä vaelluskalojen nousulle vesistöihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://julkaisut.vayla.fi/pdf4/rhk_o1-2006_rumko.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. RUMMUN ASENTAMINEN VESISTÖÖN -ohjeisto (PDF) eraluvat.fi. Viitattu 13.10.2023.
  3. Antti Tolonen: Rumpujen kunnossapitosuunnitelma, radan kunnossapitoalue 12 (Oulu)-Lappi (PDF) theseus.fi. 2018. Viitattu 13.10.2023.
  4. Taitorakenteiden suunnittelun lähtötieto-ohje (PDF) (sivut 7) ava.vaylapilvi.fi. 2014. Viitattu 13.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.