Silphium

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Silphium antiikin aikaisessa kolikossa

Silphium, silfion, laser tai laserjuuri on antiikin kreikkalaisten käyttämä mauste. Silphium oli erään kasvin juuri, jota käytettiin vihannesten kera, mutta erityisesti sillä maustettiin lihaa ja käytettiin sitä viininkin maustamiseenlähde?.

Silphiumia alettiin tuoda Kreikkaan vuonna 638 eaa. Afrikan pohjoisosasta. Maustetta viljelivät kyrenelaiset, jotka toivat sitä kreikkalaisille ja myöhemmin roomalaisille. Roomalaiset arvostivat silphiumia myös suuresti. Se oli aikansa kalleimpia mausteita, jota ei kasvanut muualla, mutta sitten jostain syystä silphiumin tuonti tyrehtyi.

Varmaa tietoa ei ole, miksi maustetta ei enää tuotu Roomaan ja miksi mausteen tuotanto loppui. On epäilty, että syynä saattoi olla jonkinlaiset poliittiset erimielisyydet. Koska mausteen vienti tyrehtyi, mausteen tuottajat ilmeisesti hävittivät mausteviljelmänsä ja koko kasvi hävisi noin ensimmäisen vuosisadan puolivälissä.

Maun lisäksi silphiumia tarvittiin siksi, että sillä oletettiin olevan raskautta ehkäisevä vaikutus, ja siitä tuli lemmen vertauskuva. Silphiumin siemen on sydämenmuotoinen. Kasvi oli kuvattu paikallisissa kolikoissa.[1]

Myöhemmin roomalaiset yrittivät löytää kasvia uudestaan, mutta tuloksetta. Kerrotaan, että etsinnöissä löydettiin yksi kasvi, joka lähetettiin keisari Nerolle.lähde? Hän oli siis tarinan mukaan viimeinen, joka on maistanut silphiumia. Lukuisten etsintöjen jälkeen roomalaiset löysivät mausteen, jolla kykenivät välttävästi korvaamaan silphiumin. Mauste on hajupihka, jolla väitetään olevan hyvin valkosipulimainen/sipulimainen aromi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ilkka Malmberg, Makaronia ja kilpa-autoja, Helsingin Sanomat 6.3.2011 sivu D 7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]