Siipibongossipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siipibongossipuu
Lophira alata Banks ex C.F.Gaertn. (GH0270).jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Mikinpensaskasvit Ochnaceae
Suku: Bongossipuut Lophira
Laji: alata
Kaksiosainen nimi

Lophira alata
Banks ex C.F.Gaertn.

Synonyymit
  • Lophira africana
  • Lophira barberi
  • Lophira macrophylla
  • Lophira procera
  • Lophira simplex
  • Lophira spathulata
  • Lophira tholloni
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Siipibongossipuu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Siipibongossipuu Commonsissa

Siipibongossipuun puuainesta eli azobea

Siipibongossipuu (Lophira alata) on mikinpensaskasvien (Ochnaceae) heimoon, bongossipuiden (Lophira) sukuun kuuluva kasvilaji.

Siipibongossipuu on tyypillisesti hyvin suureksi kasvava puulaji, joka voi kasvaa 40–60 metriä korkeaksi. Sen runko voi olla suora ja oksaton noin 30 metrin korkeuteen asti ja rungon läpimitta voi olla 1,2–1,8 metriä. Siipibongossipuun latvus on tavallisesti pitkä ja kapea.

Siipibongossipuu on täysikasvuisena yksi Afrikan sademetsien suurimmista puista ja se kasvaa kosteissa sademetsissä 550–1300 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajia tavataan sekä ainavihannissa että kausivihannissa sademetsissä sekä makeavetisissä suometsissä ja jokien varsilla. Lajin levinneisyysalue ulottuu Guineasta Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja muun muassa Kamerunissa laji on tavallinen sekä laajalle levinnyt. Sademetsien runsaan hävittämisen myötä siipibongossipuu on kuitenkin luokiteltu vaarantuneeksi (VU) lajiksi. Siipibongossipuu on kuitenkin pioneerilaji, joka voi levittäytyä uudestaan kaadetullekin metsäalueelle.

Siipibongossipuun hedelmissä olevista siemenistä voidaan valmistaa öljyä, jota voi käyttää ruokaan, hiusöljynä tai saippuan valmistukseen. Siipibongossipuu on myös yksi läntisen Afrikan merkittävimmistä puista puutavaran tuotannossa. Lajin puuaines on painavaa sekä hyvin kestävää, joskin sen työstäminen niin käsin kuin koneellisestikin on hankalaa. Hyvän kestävyytensä vuoksi sitä kuitenkin käytetään erilaiseen kestävyyttä vaativaan rakentamiseen, esimerkiksi satamissa, sekä sisustuksessa, esimerkiksi parketteihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]