Sideriitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sideriitti
Luokka karbonaattimineraalit
Kemialliset ominaisuudet
Kemiallinen kaava FeCO3
Molekyylipaino 115,85 g/mol
Fysikaaliset ominaisuudet
Väri valkoinen, harmaa tai ruskea
Kidejärjestelmä rombinen
Kovuus Mohsin asteikolla 3,5–4,5
Ominaispaino 3,7–3,9 g/cm3
Optiset ominaisuudet
Kiilto lasikiilto, helmiäiskiilto tai silkkikiilto
Viiru valkoinen, ruskea tai musta
Aiheesta muualla

Sideriitti Commonsissa

Hiottua sideriittiä

Sideriitti (FeCO3) eli rautasälpä on karbonaattimineraali ja on myös rautamalmimineraali. Kemiallisesti se on rauta(II)karbonaattia. Mineraali sisältään 48 % rautaa[1]. Sideriitti on saanut nimensä kreikan rautaa tarkoittavasta sanasta sideros.

Sideriitti on kidejärjestelmältään ortorombinen. Kiteet on tavallisesti perusromboedreja, jos mineraali on saanut kiteytyä vapaasti. Sideriitin väri vaihtelee harmaanvalkoisesta tuhkanharmaaseen, kellanruskeaan tai ruskeaan. Viiru on valkoinen, vaaleanruskea, tummanruskea tai jopa musta. Kiilto on lasinkiilto. Joskus se voi olla myös helmiäskiilto tai silkkikiilto. Sideriitin kovuus on 3,5–4,5 Mohsin asteikolla ja ominaispaino on 3,7–3,9 g/cm3.[2]

Sideriittiä tavataan usein ruskeina tai ruskeanmustina multamaisina tai kovina, rakeisesti massamaisina tai kuitumaisina kasaumina yhdessä götiitin ja limotiitin kanssa.

Suomessa puhdasta sideriittiä on löydetty saostuneena pohjavedestä Keski-Pohjanmaalta. Sideriittiä on myös esiintynyt soiden pintaosissa mm. Vihannin, Paavolan ja Oulaisten alueella.

Sideriittiä varhaiskivihiilikautisessa fossiilissa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan Iso Fokus, osa 6, s. 3462. Otava, 1974.
  2. David C. Cook & Wendy L. Kirk: ”Sideriitti”, Mineraalit ja jalokivet, s. 129. Suomeksi julkaissut Gummerus Kustannus Oy. Suomentanut Kalle Taipale. Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8083-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.