Sicco L. Mansholt

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sicco Mansholt
Beel I - Sicco Mansholt.jpg
Sicco Mansholt.
Euroopan komission puheenjohtaja
22. maaliskuuta 1972 – 5. tammikuuta 1973
Edeltäjä Franco Maria Malfatti
Seuraaja François-Xavier Ortoli
Wieringermeerin vt Kaupunginjohtaja
1945
Alankomaiden maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministeri
19451958
Alankomaiden maatalouskomissaari
19581973
Tiedot
Syntynyt 13. syyskuuta 1908
Ulrum, Gröningen, Alankomaat
Kuollut 29. kesäkuuta 1995 (86 vuotta)
Puolue Sosialisti
Puoliso Henny J. Postel
Koulutus Tropische Landbouwschool in Deventer
Ammatti maanviljelijä

Sicco Leendert Mansholt (13. syyskuuta 1908 Ulrum29. kesäkuuta 1995 Wapserveen Alankomaat) oli hollantilainen maanviljelijä ja poliitikko, joka toimi toisen maailmansodan aikana vastarintaliikkeessä ja kohosi sodan jälkeen maansa ministeriksi sekä Euroopan Unionin komission puheenjohtajaksi.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mansholt tuli syntyi sosialistiseen viljelijäperheeseen Groningenin maakunnassa Hollannissa. Sekä hänen isänsä ja isoisänsä olivat varhaisia sosialismin kannattajia työväenliikkeen varhaisvaiheista lähtien. Hänen isänsä, Lambertus H. Mansholt, oli sosialistisen työväenpuolueen valtuutettuna Groningenin maakunnan valtuustossa. Hänen äitinsä, Wabien Andreae, Heerenveen kaupungin tuomarin tytär, oli yksi ensimmäisistä naispuolisista jotka opiskelivat valtiotieteitä. Äiti järjesti poliittisia kokouksia muiden naisten kanssa, yleensä he kokoontuivat omissa kodeissaan.[1]

Aktiivi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutuksensa jälkeen Mansholt muutti Jaavan saarelle Alankomaisen Intiaa, nykyiseen Indonesiaan. Siellä hän toimi teenviljelijänä. Hän kuitenkin halusi ryhtyä maanviljelijäksi ja palasi takaisin Alankomaihin 1936. Syynä oli myös hänen tyytymättömyytensä Hollannin siirtomaajärjestelmään.

Vuonna 1937 hän aloitti oman tilansa viljelyn Wieringermeerissä. Siellä hän liittyi Alankomaiden työväenpuolueeseen ja toimi aktiivisti oman kuntansa asioissa puolueensa edustajana. Hän oli myös puolueosastonsa johtohenkilöitä.

Toisen maailmansodan aikana Mansholt toimi aktiivisti Alankomaiden vastarintaliikkeessä. Hän erityisesti auttoi niitä ihmisiä piiloutumaan, jotka olivat joutuneet vainon kohteiksi. Lisäksi hän järjesti salaisesti ruoan jakelua Alankomaiden läntisissä maakunnissa.

Heti sodan jälkeen kesäkuussa 1945 sosialistinen pääministeri Schermerhorn pyysi häntä toimimaan M maatalous-, kalastus- ja elintarvikkeiden jakelun ministerinä. Aloittaessaan pitkän ministerinuransa hän oli hallituksen nuorin ministeri ja vain 36 vuoden ikäinen. Tässä hallitustehtävässä hän toimi eri hallitusten aikana, aina vuoteen 1958 saakka. Täten hän antoi voimakkaan panoksen nykyisen Euroopan Unionin varhaisempaan maatalouspolitiikkaan, jota pääsääntöisesti jatketaan vielä nykyisinkin.

Uudenmuotoinen komissio perustettiin vuonna 1958 ja hän tuli komission jäseneksi tehtävänään maatalousasiat ja eritoten maatalouden uudenaikaistaminen. Vuonna 1972 hän siirtyi johtamaan koko komissiota. Niin sanotun Rooman Klubin vaikutusta Euroopan kehitykseen pidetään voimakkaana juuri Mansholtin komission aikana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unioni Edeltäjä:
Franco Maria Malfatti
Euroopan unionin komission puheenjohtaja
1972–1973
Seuraaja:
François-Xavier Ortoli