Sian Heder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sian Heder
Sian Heder maaliskuussa 2022.
Sian Heder maaliskuussa 2022.
Henkilötiedot
Syntynyt23. kesäkuuta 1977 (ikä 46)
Cambridge, Massachusetts, Yhdysvallat
Ammatti elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja
Vanhemmat Mags Harries ja Lajos Héder
Ohjaaja
Aktiivisena 2005–
Tunnetuimmat ohjaukset Coda – kahden maailman välissä (2021)
Palkinnot

Oscar-palkinto (2022)
Bafta (2022)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sian Heder (s. 23. kesäkuuta 1977 Cambridge, Massachusetts, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hän aloitti uransa näyttelijänä, mutta siirtyi pian televisiokäsikirjoitusten kautta elokuvantekijäksi. Hän voitti ohjaamastaan elokuvasta Coda – kahden maailman välissä parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon

Nuoruus ja opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sian Heder kasvoi Massachusettsin Cambridgessa, ja hänen vanhempansa ovat taiteilijat Mags Harries ja Lajos Héder.[1] Heder kävi high schoolin Cambridge Rindge and Latin Schoolissa ja lähti sen jälkeen opiskelemaan Carnegie Mellon -yliopistoon elokuvaa ja näyttelemistä.[2] Hän valmistui vuonna 1999.[3]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heder muutti valmistuttuaan New Yorkiin ja näytteli Off Broadway -näytelmissä ja muutamissa televisio-ohjelmissa.[4] New Yorkista Heder muutti uransa perässä Los Angelesiin, missä hän alkoi myös käsikirjoittaa ja toteuttaa ystäviensä kanssa lyhytelokuvia. Hän pääsi vuonna 2005 Yhdysvaltain elokuvainsituutin Directing Workshop for Women -ohjelmaan, missä hän ohjasi ensimmäisen lyhytelokuvansa, Mother. Se sai useita palkintoja, muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla Cinéfondationin jakaman palkinnon.[4][5]

Motherin suosion jälkeen Heder alkoi keskittyä näyttelemisen sijaan käsikirjoittamiseen ja tuottamiseen. Hän käsikirjoitti tilannekomediaa Viidenkympin villitys sekä käsikirjoitti ja tuotti sarjaa Orange Is the New Black.[6] Hederin ensimmäinen pitkä ohjaustyö oli Tallulah, joka pohjautui lyhytelokuvaan Mother. Se sai ensi-iltansa vuoden 2016 Sundancen elokuvajuhlilla. Heder on kertonut, että elokuvaprojektiin meni vuosia, koska hän rahoituksen etsiminen oli hidasta ja kertaalleen hän joutui jo siirtämään sen tuotantoa raskauden takia. Lopulta Heder päätti alkaa tehdä elokuvaa, vaikka odottikin tuolloin toista lastaan.[7]

Hederin toinen ohjaustyö oli Coda – kahden maailman välissä (2021), joka on yhdysvaltainen sovitus ranskalaisesta elokuvasta La Famille Bélier (2014). Elokuva kertoo ranskalaisesta maanviljelijäperheestä, jonka jäsenistä kolme oli kuuroja ja yksi kuuleva. Tuottajat Patrick Wachsberger ja Philippe Rousselet halusivat tehdä La Famille Bélier’sta yhdysvaltalaisen version ja tapasivat muun muassa Hederin, joka esitti heille ajatuksensa elokuvasta ja se sijoittumisesta gloucesterilaiseen kalastajayhteisöön. Heder palkattiin alkujaan käsikirjoittajaksi, mutta hänelle annettiin lopulta myös ohjausvastuut.[4] Hederille annettiin myös mahdollisuus roolittaa elokuvaan kuurot näyttelijät. Heder myös halusi kommunikoida suoraan näyttelijöidensä kanssa ja opiskeli amerikkalaista viittomakieltä. Hänellä oli apuna myös kaksi tulkkia, Alexandria Wailes ja Anne Tomasetti, jotka myös auttoivat käsikirjoituksessa.[4][8] Coda sai ensi-iltansa 2021 Sundancen elokuvajuhlilla. Heder palkittiin ohjaajapalkinnolla ja itse elokuva pääpalkinnolla. Apple TV+ puolestaan hankki elokuvan jakeluoikeudet Sundancen ennätyssummalla 25 miljoonalla dollarilla.[9] Coda voitti maaliskuussa ensimmäisenä suoratoistojakelussa olleena elokuvana parhaan elokuvan Oscarin. Heder palkittiin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. Hän voitti myös muun muassa Baftan ja käsikirjoittajien killan palkinnon.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marc Levy: Cambridge’s Siân Heder won big on Sunday, taking home an Oscar for her uplifting ‘Coda’ Cambridge Day. 28.3.2022. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  2. Tom Meek: Sian Heder's 'Tallulah' Pulls From 'Surreal Experiences With Bad Moms' WBUR News. 26.7.2016. WBUR. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  3. Alumni Brief: Siân Heder's 'CODA' Wins at Sundance Carnegie Mellon University School of Drama. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  4. a b c d Ed Symkus: Massachusetts director of 'CODA' says film is 'very Gloucester-specific' The Patriot Ledger. Gannett. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  5. Sian Heder: Bio Film Independent. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  6. "Tallulah" Carnegie Mellon University. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  7. Mark Olsen: Sundance 2016: Fiction collides with reality for ‘Tallulah’ creator Sian Heder 21.1.2016. Los Angeles Times. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  8. Vicki A. Lee: Sundance 2021 Women Directors: Meet Siân Heder – “CODA” 28.1.2021. Women and Hollywood. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  9. Mona Tabbara: Siân Heder on ‘Coda’ success: “I hope it means more stories like this get told” Screen Daily. 16.1.2022. Media Business Insight Limited. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)
  10. Mona Tabbara: Apple’s “CODA” wins historic Oscar for Best Picture at the Academy Awards 28.3.2022. Apple Inc. Viitattu 2.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sian Heder Internet Movie Databasessa. (englanniksi)