Sian- ja naudanlihasäilyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SPAM logo.
SPAM.
Spam

Sian- ja naudanlihasäilyke on naudan- ja sianlihaa sisältävä täyslihasäilyke. Puhekielessä sitä kutsutaan usein nimellä nötkötti, sillä alkuperäinen pelkkää naudanlihaa (ruots. nötkött) sisältävä säilyke on käynyt harvinaisemmaksi ja sikaa sisältävä sekasäilyke on korvannut sen.[1]

Sian- ja naudanlihasäilyke on yleensä syömäkelpoista neljä vuotta valmistuspäivän jälkeen. Avaamaton purkki säilyy huoneenlämmössä. Tämän vuoksi sian- ja naudanlihasäilyke soveltuu hätävaramuonaksi, ja sitä on esimerkiksi useimmissa Suomen puolustusvoimien taistelumuonapakkauksissa. Suomalaisia sian- ja naudanlihasäilykkeiden valmistajia ovat muiden muassa Lunden ja Pöntiö.

Sian- ja naudanlihasäilyke tehdään koneellisesti erotetusta lihamassasta, aineksista, jotka lihankäsittelykoneita edeltäneenä aikana luokiteltiin teurasjätteeksi.lähde? Sian- ja naudanlihasäilykkeen kaltaiset tuotteet on otettu tarkastelun alle hullun lehmän taudin ilmaantumisen jälkeen. Tällöin monessa maassa kiellettiin koneellisesti erotetun lihamassan käyttö ihmisravinnoksi kokonaan.

Spam[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannissa ja Pohjois-Amerikassa sika-nauta -säilykelihaa vastaavaa tuotetta myydään Hormel-yhtiön tuotemerkillä Spam, joka kuitenkin on pelkästään sianlihavalmiste. Nimi tuli maailmankuuluksi, kun sitä käytettiin eräässä Monty Python -tv-sarjan sketsissä. Samaan sketsiin perustuen sana spam myöhemmin yleistyi tarkoittamaan myös internetin roskapostia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]